Doorgaan naar artikel

Komkommers telen met 16 kuub gas per jaar

De ‘VenlowEnergy Kas’ met isolatieglas en luchtontvochtiging met buitenlucht heeft de hoge doelstellingen waargemaakt. In een herfstteelt komkommers realiseerde Wageningen UR Glastuinbouw een hoge productie met slechts 3,2 kuub gas per vierkante meter.

In een komkommerteelt van 6 augustus tot 15 november werd een productie van 21,1 kilo per vierkante gerealiseerd van klasse-1 vruchten.  Wanneer het energiegebruik wordt doorgerekend voor een volledig teeltjaar, wordt niet meer dan 16 kuub gas per vierkante meter gebruikt.
De ‘VenlowEnergy Kas’ op het IDC in Bleiswijk bestaat uit een kasdek van isolatieglas van Scheuten in Venlo gecombineerd met luchtontvochtiging met opgewarmde buitenlucht via het ClimecoVent-systeem.

Veel energiewinst, geen lichtverlies
De hoge energiebesparing in de ‘VenlowEnergy-Kas’ wordt behaald door het isolatieglas. Dit bestaat uit 2 glasplaten van 3 millimeter dikte die aan 3 zijden zijn voorzien van een antireflectie-coating  en aan een zijde met een coating om de warmte-emissie tegen te gaan. Opvallend is de geringe daling van de lichttransmissie. De dubbele isolatieruit leverde bij metingen van Wageningen UR Glastuinbouw slechts 1 tot 2 procent in op diffuus invallend licht.

Geen condens en schermpakket
Daarbij moet worden aangetekend dat er nauwelijks condens ontstaat op de binnenkant. Dat levert op jaarbasis een lichtwinst op van 1 tot 2 procent. Wanneer daarnaast geen  scherm wordt  geïnstalleed levert dat nog eens 3 procent lichtwinst op.  “Alles bij elkaar geeft dit glas dus een betere of minstens een zelfde lichttransmissie als bij standaard enkel glas”, concludeert onderzoeker Frank Kempkes van Wageningen UR Glastuinbouw.
Lees meer over de proef van Wageningen UR in de VenlowEnergyKas in Groenten&FruitActueel van deze week.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin