Doorgaan naar artikel

‘Komkommerproductie loopt achter’

“Dit jaar hebben we makkelijk en ook veel meer vruchtabortie. Dat zagen we vorig jaar niet.” De kwaliteit van de komkommers is goed.

Op 22 mei zijn de planten op de helft van de kas gekopt. Naar verwachting worden daarvan de laatste komkommers op 10 juni geoogst. “We snijden dan het gewas naar beneden en leggen het laatste stuk van de plant in de gewasbeugels. Tevens wordt de stengel boven de steenwolpot doorgesneden, waardoor de plant snel uitdroogt. Vervolgens spuiten we waterstofperoxide over de mat om te ontsmetten.” Op 12 juni worden de nieuwe komkommerplanten van het ras Lausanne op nieuwe geponste gaten van de steenwolmat gezet.

Sterk en krachtig gewas

De planten op de andere helft van het bedrijf is op 3 juni gekopt. De laatste oogst zal dan op 22 juni zijn. De tweede teelt zal hier op 24 juni worden geplant. Per vierkante meter komen er 2,25 planten.

“Het gekopte gewas is aan het uitzwaren en staat er weer sterk op, nadat we toch een aantal weken aan kracht hebben gemist. We hebben een paar extra setjes laten staan, waardoor de plant haar energie naar de vruchten aan het brengen is. We verwachten dan ook een eindschot in de productie.”

We proberen bij een zwakker gewas niet te hoge etmaaltemperaturen te draaien

Voordat de planten van het andere gedeelte zijn gekopt, was dat gewas al wat krachtiger aan het worden door lagere etmaaltemperaturen van 20 graden bij 1.000 Joules instraling. “We proberen bij een zwakker gewas niet te hoge etmaaltemperaturen te draaien.”

Per Joules lichtinstraling krijgen de planten 3 cc water. De streefwaarde voor de EC in de mat is 3. “De EC mag wat zakken om het water wat makkelijker in de vruchten te krijgen.”

Luis brengt CABY-virus binnen

In het gewas is door binnenvliegen luis het CABY-virus gevonden. Wanneer dit virus in een komkommerplant is aangetroffen, zijn de planten direct verwijderd. “Dit is wel bijzonder, want vorig jaar hebben we ook luis gezien, maar geen virus gesignaleerd.” Tegen luis is drie keer met Inter Peki gespoten. “Het middel werkt goed tegen luis, maar heeft geen nawerking. Dus als er weer luizen binnenvliegen, zien we het virus in de plant wederom opduiken.”

Dit jaar ziet de locatiemanager weinig tot geen rupsen. Vorig jaar speelden de rupsen meer op. Spint is wel meer aanwezig. Dit wordt met alleen de roofmijt Phytoseiulus persimilis bestreden. Elke week worden daarvan 1,5 stuks/m2 uitgezet.

Lokale meeldauwaantasting

Echte meeldauw (wit) komt heel beperkt op enkele plekken in de kas voor. Het wordt door bespuitingen met Abir bestreden. “De aantasting valt mee. Het is hooguit 20 procent van de kas en heel lokaal.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Danny Dijkzeul - Bryte
Danny Dijkzeul

locatiemanager bij Bryte, locatie Greenlight in ’s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin