Doorgaan naar artikel

Komkommerprijs ‘midzomers’ laag

De komkommerprijzen zijn sinds de laatste week van maart in een neerwaartse spiraal beland waaraan geen einde leek te komen. De plotselinge productiepiek lijkt de voornaamste boosdoener.

Vandaag (dinsdag 9 april) werd voor de klok van ZON en The Greenery circa 15 cent voor de 40-ers en 12 cent voor de 35-ers betaald. Dat is weer een 3 à 4 cent minder dan gisteren en de helft van de klokprijs van 10 dagen geleden. In de daghandel van afzonderlijke verkooporganisaties is de prijsontwikkeling nagenoeg hetzelfde. Bij BelOrta daalden de klokprijzen van de fijnere sortering eind vorige week zelfs al even naar 7 cent per stuk.

Week 13 is kantelpunt

Week 13 tot en met 15 staan meestal in het teken van de overschakeling van retailers van leverancier uit Zuid- naar Noord-Europa. Bij komkommer leidt dat vrijwel ieder jaar tot verstoring van de markt en (meestal tijdelijk) lagere prijzen. Maar zo extreem als de prijzen dit jaar wegzakken, is in de afgelopen jaren nog niet voorgekomen (zie grafiek).

‘Ongeziene’ productiepiek

Ook dit jaar begonnen de dagprijzen rond 21 maart (week 13) te dalen, na een korte periode van juist oplopende prijzen. De daling voltrok zich dit jaar echter veel sneller en ging veel verder door dan andere jaren. “Het is de laatste weken heel moeilijk om de komkommers te verkopen”, zegt Bruno Vuerinckx van BelOrta. “Door het vele licht is de aanvoer plotseling enorm gestegen. Uit de aanvoercijfers van BelOrta blijkt dat in week 13 ruim 2,7 miljoen komkommers (30, 35 en 40) werden aangevoerd. Dat was 70% meer dan in week 12. Vorige week (week 14) kwam de aanvoer bijna aan de 2,5 miljoen stuks. In de afgelopen weken sneden veel komkommertelers in Nederland en België 6 tot 6,5 stuks van een vierkante meter. “Dat is ongezien in deze tijd van het jaar.”

Meer alternatieven

De grote aanvoer in Nederland en België staat niet op zichzelf. De eigen productie van Duitsland loopt ook voor op de prognoses. En Frankrijk (circa 550 hectare) voorziet voor een groot deel in haar eigen behoefte. “Spanje is nog steeds goed vertegenwoordigd in Duitsland”, zegt Vuerinckx. “De export van Flandria-komkommers blijft daardoor afweten.” Inderdaad worden er deze week nog Spaanse (en Griekse) komkommers verhandeld op de groothandelsmarkt van München. Vandaag (dinsdag 9 april) brachten de Spaanse 35-ers er 33 cent per stuk op tegen 37 cent voor de Nederlandse, 47 cent voor de Belgische en 55 cent voor de Duitse komkommers. Op de groothandelsmarkt van Straatsburg brachten de Nederlandse 40-ers vandaag nog 52 cent per stuk op, overigens wel veel minder dan de komkommers uit Frankrijk zelf (80 cent per stuk). In de Franse supermarkten worden de komkommers voor rond of boven € 1 verkocht, blijkt uit cijfers van Franceagrimer.

Gezapige vraag

Tegenover de plotseling sterk gestegen aanvoer staat een gezapig voortkabbelende vraag. “De consumptie is er niet door het gebrek aan warm weer”, zegt Vuerinckx . De komende nachten wordt zelfs nachtvorst voorspeld. De geringe vraag uit zich ook in zeer beperkte bemiddeling bij BelOrta. Daardoor moet vrijwel de hele aanvoer voor de klok verkocht worden. “Elke retailer in België heeft Flandria-komkommers in de winkel liggen. Maar er zijn nog helemaal geen acties die de verkoop stimuleren.”

Ook in Nederland zijn er nauwelijks acties in de supermarkten. Jan Linders geeft de tweede komkommer gratis als je voor de eerste 99 cent neerlegt. Bij Jumbo en Dirk liggen de komkommers deze week voor 69 cent per stuk, bij AH voor € 0,89 en bij Plus voor € 0,99 per stuk.

Meer balans op komst

Voor de komende weken ziet het er nog niet naar uit dat de consumptie flink zal aantrekken, of de retail zou massaal met komkommers moeten gaan stunten. Aan de aanvoerkant is wel verlichting op komst. Eind deze en volgende week zal er al minder gesneden worden in Noord-West-Europa door het temperen van het weer. Daarbij komt: het Spaanse seizoen loopt grotendeels ten einde. Het overgrote deel van de komkommers uit Andalusië is afkomstig van de late herfst- of winterteelt. De voorjaarsteelt vormt slechts een klein deel van het areaal, valt te lezen in het weekrapport van de regio-regering. Omdat alternatieven, zoals watermeloen, het vorig jaar erg goed gedaan hebben, zullen veel potentiële komkommertelers daarvoor gekozen hebben vanwege de kosten en de grotere (ook binnenlandse) afzetmarkt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin