Doorgaan naar artikel

Komkommernieuws

Laatst werd in een krantenartikel een voorschot genomen op wat deze zomer het nieuws zou halen: oprukkende processierupsen, uitgebroken tijgers en nog nooit zo’n koude, warme, natte of droge julimaand.

Tot dusver was er deze zomer ook echt nieuws, zoals het onbegrijpelijke voorval in Noorwegen en het gesoebat in de VS over de schuldenlast. Ik twijfel in welke categorie de trainerswissel bij Feyenoord hoort.

Het werkelijke komkommernieuws komt uit Brussel, waar een paar dagen geleden het bedrag van de schadeloosstelling vanwege de Ehec-crisis werd verhoogd van 210 miljoen euro naar 227 miljoen euro, waarvan 71 miljoen naar Spanje gaat, 46,3 miljoen naar Polen, 34,6 miljoen Italië en 27,1 miljoen naar Nederland. De Spaanse nationale sectororganisatie vindt dit bedrag zwaar onvoldoende, al verkondigt de regionale minister van landbouw in Andalusië het als een prima resultaat (51 miljoen gaat naar Andalusië). Ieder z’n belangen blijkbaar.

Misschien niet nieuw, maar toch opvallend om te zien, is dat Polen intussen zo’n positie verworven heeft, evenals Italië: Europa’s grootste producent van groenten en fruit, maar niet de grootste exporteur. En zeker niet van komkommers zou ik zeggen.

Ik heb er nog wat krantenartikelen op nageslagen in Nederland en Spanje en dan worden er toch andere schadebedragen genoemd. Zo werd in Spanje het bedrag van 200 miljoen euro per week genoemd en in Nederland werd half juli een bedrag genoemd van 200 miljoen euro schade in totaal. Ik snap het wel: de berichten in de pers hebben vaak een politieke lading en hoog inzetten levert waarschijnlijk meer op, maar dan snap ik niet dat zowel Spanje als Nederland met een bedrag akkoord gaan dat ver onder genoemde schadebedragen ligt.

Is de Nederlandse sector tevreden met 27 miljoen euro? Kunnen er nog andere potjes aangewend worden? Anders kan ik het niet goed volgen.

Wie legt het mij uit?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin