Doorgaan naar artikel

Komkommermarkt vrij stabiel

De huidige opbrengsten zijn te laag om de geleden verliezen te compenseren. Toch noemen telers de opbrengst redelijk. De verwachting is dat de prijs stabiel blijft.

Voor de tijd van het jaar zijn de prijzen niet afwijkend. Voor de grove maten (40+) werd afgelopen woensdag 20 cent betaald. In week 35 lag het gemiddelde nog op 22 cent. Voor de 35’ers ligt de prijs per stuk op 10 tot 15 cent.

De vraag vanuit Duitsland blijft nog structureel achter, zo blijkt uit gegevens van het GfK, maar deze trekt nog wekelijks op. Toch is de verwachting dat de Duitse vraag de komende maanden structureel minder zal zijn dan in 2010. De inschatting is dat Spanje zich volgens schema met een week of drie zal presenteren. De verwachting is dat de prijs stabiel blijft. 

Ruimte door herfstteelt
Volgens een woordvoerder van Kompany zijn de komkommerprijzen momenteel redelijk stabiel. Het Nederlandse areaal is aan het teruglopen. De overgang naar de herfstteelt tomaat staat voor de deur, zodat het productieareaal komkommer met 25 procent afneemt. Dit zou meer ruimte op de markt moeten geven. “Het zou dan een beetje makkelijker moeten gaan lopen,” verwacht de zegsman van Kompany. Daarnaast zijn mensen terug van vakantie, wat gunstig is voor de vraag.

Daartegenover staat dat het Spaanse aanbod ook op gang gaat komen. Geluiden uit de markt geven aan dat de eerste winkelbedrijven al wat importeren, maar substantiële hoeveelheden zijn dit nog niet. De algemene verwachting is dat de komkommerprijzen zich zullen handhaven of iets stijgen. 

Prijsgat
De laatste weken zit er een groot prijsgat tussen de 35’ers en de 40’ers. Dit wordt veroorzaakt door de donkere weersomstandigheden. “Er moest een maatje fijner gesneden worden.”

Het aanbod 40’ers is ongeveer 20 procent kleiner dan gebruikelijk. Ook de Engelse markt zit vol met eigen product, zodat daar geen of weinig vraag is naar fijnere sorteringen uit Nederland. Het relatieve overaanbod aan 35’ers drukt de prijs voor deze sortering.

De komkommers zijn goed van kwaliteit, gemiddeld zelfs beter dan vorig jaar. Kompany krijgt teruggekoppeld dat er een goed blok komkommers staat. Oudere teelten die tegen het ruimen lopen, beginnen het nu uiteraard moeilijker te krijgen met de vruchtkwaliteit.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin