Doorgaan naar artikel

​‘Komkommergewas houdt goed stand met warme weer’

“We hebben best wel warm gehad, maar het gewas is er goed doorheen gerold en staat er goed op”, zegt Mark Zwinkels van Bryte, locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande.

“Door op warme dagen in de avond de luchtramen te knijpen (windzijde 3% en luwe zijde 20%), brengen we de vochtbalans weer terug naar een rv van 80 tot 85%. Als je dan ziet dat de kastemperatuur van 26 graden een paar graden lager is dan de buitentemperatuur, is dat een mooie graadmeter dat de ‘verdampingsmotortjes’ van de planten werken.”

Goede start eerste teelt

Op 1 februari is voor het eerst de 7,5 hectare komkommers geplant met het ras Upstage (Nunhems). “We hebben een vlotte start van de teelt gehad doordat we een mooie snelle plant in huis hebben binnengekregen.”

In het begin van de teelt is gebruik gemaakt van een vast AC-folie en beweegbaar energiescherm om een goed en vochtig startklimaat te hebben. “Het streven was om een rv van 80-85% te hebben en een kastemperatuur van 19 tot 20 graden Celsius te realiseren.”, vertelt de teler. Na drie weken is het vaste AC-folie eruit gehaald.

Verdubbeling aantal stengels

De teelt is gestart met 1,6 planten/m2. In week 8, een week voor de eerst oogst is het aantal stengels verdubbeld naar 3,3 stuks/m2. Tot het zesde bladoksel zijn alle vruchtbeginsels weggehaald. Vanaf het zesde oksel zijn de eerste vruchten aangehouden. Steeds om en om is in een oksel een komkommer aangehouden.

Rond 1 maart (week 9) zijn de eerste komkommers geoogst. “De eerste komkommers waren mooi uniform en van goede kwaliteit. Het gewicht lag rond de 380 gram. We zijn snel met de oogst gestart, omdat de afzet op dat moment goed was. Later zijn we meer 420 gram gaan oogsten.”

Preventief natuurlijke vijanden uitzetten

In week 6 is per steenwolmat een zakje met roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips opgehangen. Ook is er in elke pootrij roofmijt Amblyseius californicus tegen spint uitgezet. In week 23 en 24 zijn behoorlijke hoeveelheden van de roofmijt Phytoseiulus persimilis uitgestrooid op spintplekken. De aantallen witte vlieg zijn minimaal.

Rupsen zijn tot nu toe geen probleem geweest, omdat er om de week met een bacteriepreparaat is gespoten. Afwisselend is er met Dipel, Delfin en Xentari gespoten. Luis is wel een probleem geweest. De luishaarden zijn twee keer door een bespuiting met Tepeki behandeld.

Vanaf week 20 is er wekelijks met Abir gespoten tegen echte meeldauw (wit), die door het mooiere en warmere weer en meer luchten is opgekomen. “Het resultaat van de bespuiting is goed. Het wit wordt grijzer van kleur en de bladeren groener.”

Teeltwisseling

In de huidige teelt groeit het gewas goed en zien de planten er goed uit. Op 5 juni zijn de komkommerplanten in de achterste helft van het bedrijf gekopt. Op 19 juni de tweede helft. “Na het koppen hebben we nog twee keer een extra setje vruchtbeginsels aangehouden om, ondanks een zwaardere plantbelasting, nog iets meer uit de plant te halen. Daardoor zijn er na het koppen nog ongeveer 30 komkommers per m2 te oogsten.”

Op 26 juni is de eerste helft voor het laatst geoogst, vervolgens de dag erna het gewas geruimd en op 28 juni nieuw geplant met het ras Lausanna (Rijk Zwaan). Op 10 juli oogsten ze de laatste komkommer van de eerste teelt in de voorste helft van het bedrijf. Na het ruimen van het gewas vindt op 12 juli de herplanting plaats.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Mark Zwinkels
Mark Zwinkels

Mark Zwinkels teelt komkommers bij Bryte, locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin