Komkommer zingt het seizoen rustig uit

27-10-2016 | Laatste update op 12-09 | |
Komkommer zingt het seizoen rustig uit
Komkommer zingt het seizoen rustig uit

De komkommerprijzen op de veilingen schommelen de laatste weken enigszins, maar de algemene tendens in de dagprijzen is toch naar beneden. Het Nederlandse product vult nu de sterk toenemende aanvoer uit Zuid-Europa aan.

Bij The Greenery ligt de indicatieve klokprijs van komkommers deze week stabiel rond 28 cent voor de 40-ers en 25 cent voor de 35-ers. Bij ZON Fruits&Vegetables is een stijgende lijn te zien in de prijzen tot zelfs 39 cent voor de 40-ers gisteren en 28 cent voor de kleinere maat. Maar op de Nederlandse veilingen is het volume van de klokverkoop van komkommers deze week ver terug gezakt. De gerealiseerde prijzen zeggen daarom weinig over de werkelijke uitbetaalprijs.  Gisteren lag de werkelijke daghandelsprijs voor de 40-ers bijvoorbeeld rond 22 cent en die van de 35-ers rond 18 cent.

Belgische aanvoer

Op de Belgische veilingen (voornamelijk BelOrta) is deze week een zelfde daling van de prijzen te zien als bij de dagprijzen in Nederland. De klokprijs van de 40-ers daalde van 38 cent per stuk op maandag naar 23 cent, gisteren. De 35-ers werden deden maandag 28 cent en werden een dubbeltje goedkoper. Qua volume doet de veilingklok in België nog volop mee op de komkommermarkt. De totale wekelijkse komkommeraanvoer ligt gemiddeld boven 1 miljoen stuks. In de eerste helft van november verwacht Flandria dat niveau nog te kunnen handhaven. Minstens 70% van de aanvoer op de Belgische veilingen komt voor de klok.

Spaans product voor NL-klok

Vorig jaar lag de klokprijs voor de Flandria-komkommers (40-ers) tussen 4 en 25 november nog naar een niveau boven 50 cent per stuk. Het is twijfelachtig of dat dit jaar weer gaat gebeuren. Het kwaliteitsverschil met het Spaanse product gaat een rol spelen. Grote retailers zijn met hun programma’s al grotendeels overgestapt op Spaans product. Univeg doet bijvoorbeeld sinds deze week niets meer met Nederlandse komkommers. De klanten krijgen vanaf nu rechtstreeks vanuit Spanje geleverd. Bij Frankort&Koning zingt de Nederlandse komkommer het seizoen uit als aanvulling op Spaans product. Vanaf volgende week is Spaans product, net als vorig jaar, uit te drukken voor de klok van ZON Fruits&Vegetables, laat een handelaar weten.

Duitse groothandel stapt over

Op de Duitse groothandelsmarkten was vorige week een duidelijke overgang merkbaar. In Keulen en Berlijn werden nog nauwelijks Spaanse komkommers aangeboden omdat er voldoende Duitse, Nederlandse en Belgische te koop waren en de vraag niet groot was, aldus BLE in zijn rapportage van week 42. Maar gemiddeld over alle groothandelsmarkten leverden Nederland (17,6%), België (12,5%), Duitsland (8,7%) en Frankrijk (1,6%) al veel minder dan de helft van alle komkommers. Het Spaanse aandeel was 33 procent en 26,5% van de komkommers kwam uit Griekenland. De toenemende aanvoer uit Zuid-Europa zorgt voor druk op de groothandelsmarktprijzen. Het binnenlands product weet nog altijd een hogere prijs te realiseren. Tussen week 33 en 42 was de gemiddelde komkommerprijs voor Duits product € 1,52 per kilo (ongewogen gemiddelde), ruim 5% hoger dan de Nederlandse en 7,4% hoger dan Belgische komkommers.

Minikomkommers beter geprijsd

Bij minikomkommers is het omgekeerde het geval, blijkt uit de gegevens van BLE. De Nederlandse minikomkommers brachten de hele periode van 10 weken meer op dan de Duitse. Spaanse zijn er nog nauwelijks en Turkije zorgt alleen voor aanvullende hoeveelheden. Sinds week 37 stijgt de prijs van Nederlandse minikomkommers gestaag van €1,68 naar €2,69 per kilo in week 42. De Duitse minikomkommers volgen op een afstand van 5 tot 18 cent. In week 42 werden er voor het eerst Spaanse minikomkommers waargenomen, die gemiddeld de hoogste prijs realiseerden: €2,81 per kilo.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer