Doorgaan naar artikel

Komkommer wacht op goed weer

Inmiddels komen de eerste telers terecht in de teeltwisseling. Mede door het tegenvallende weer komen producties een stuk lager uit ten opzichte van vorig jaar, met ongeveer zeven stuks per vierkante meter lager in de traditionele teelt.

Daar tegenover staat wel dat 2022 bovengemiddeld is geweest met grotere hoeveelheden instraling. Tot Pasen zijn de uitbetaalprijzen behoorlijk goed geweest, wat tevens ook nodig is met de huidige kostenstijgingen.

Pieken van instraling

De afgelopen weken hebben we te maken gehad met sterk wisselvallig weer bestaande uit: veel regen, vorst, koude dagen en nachten, weinig licht, maar tegelijkertijd af en toe hoge pieken van instraling. Het blijft daarom belangrijk om tijdig te schermen om zonnebrand te voorkomen. Zo lopen pieken van instraling af en toe op tot wel 900 watt per vierkante meter.

Voldoende watergift

Goede en slechte dagen volgen elkaar telkens op, laat u daarom niet verrassen en bekijk van dag tot dag hoeveel water de plant nodig heeft. Biedt met name op lichtere dagen voldoende water aan om de vruchten goed door te laten zwellen. Te krap in de watergift zitten geeft al snel afstoting of misvorming van vruchten.

Belichten is afhankelijk van de uitbetaalprijzen en de energiemarkt, maar is betaalbaarder geworden. De verwachting is dan ook dat belichte teelten voor een deel weer terug gaan komen. Monitor voor nu goed tijdens het belichten of het aangeboden water voldoende is. Overdag interen is uit den boze.

Bekijk meer

Share this

Wilbert van den Berk
Wilbert van den Berk

Adviseur komkommer bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin