Doorgaan naar artikel

Komkommer krabbelt op, paprika in de min

In komkommer is in week 18 een voorzichtig herstel merkbaar. In paprika is de prijs stevig naar beneden bijgesteld. Voor tomaat zijn de condities gunstig, maar wordt nog niet naar tevredenheid betaald.

 

Komkommer heeft na weken van een zeer laag prijsniveau in week 18 voorzichtig wat herstel laten zien. Voor 35’ers klom de prijs op van 15 tot een maximaal niveau van 22 cent per stuk. Maar dat wordt niet overal betaald. Voor 40’ers ligt de prijs rond de 24 cent.

Er wordt in Nederland alweer van teelt gewisseld, waardoor de aanvoer iets is gedaald. Toch hebben komkommertelers nog last van de grote aanvoerhoeveelheid vanuit de rest van Europa, waardoor nog weinig druk kan worden uitgeoefend op de markt en het prijsniveau laag blijft.

Voor paprika geldt dat, na een redelijk prijsbeeld in week 17, in week 18 weer een stevige daling is ingezet. Dinsdag dook de dagprijs voor rood en oranje alweer onder de 2 euro per kilo (was 2,10-2,20). Groen liet juist een lichte stijging zien tot 1,10 euro per kilo (was 1 euro).

Op de veiling is een soortgelijke tendens waarneembaar: de prijzen stegen voor het weekeinde naar Koninginnedag nog wel, maar de vraag zakte als gevolg van de Dag van de Arbeid in het buitenland stevig in. Rood en groen kwamen daardoor dichter bij elkaar en rood dook woensdag zelfs onder de 1,40 euro.

Trostomaat komt van 85 à 90 cent en klom in week 18 tot 1,15 euro per kilo. De aanvoer is volgens marktkenners nog historisch laag als gevolg van een gebrek aan voldoende licht. Vooralsnog is daar nauwelijks van geprofiteerd. Ook zou er in de bemiddeling te weinig rekening zijn gehouden met een matige aanvoer, waardoor bemiddeling lager uitviel dan de markt rechtvaardigde. De vraag is of het huidige prijsniveau voor tomaat dan kan worden vastgehouden.

Losse tomaat doet vrij stabiel rond 85 cent per kilo. Cherrytomaat laat een lichte stijging zien, maar het prijsbeeld is mager.

De verwachting is dat de komende weken de aanvoer van alle glasgroente stevig zal toenemen. In de periode naar Pinksteren zal de prijs daardoor naar verwachting sterker onder druk komen te staan dan nu het geval is.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

 

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin