Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘De scheuten knallen er uit. Het lijkt meer een zomerteelt.’

Ben Geven in Oirlo heeft 25 januari het ras Euphoria geplant. De komkommerteelt volgde op een herfstteelt trostomaat. Dat was nog merkbaar aan de hoge achtergebleven EC in de gestoomde matten. “We hebben 2 EC meegedruppeld, maar zijn gestart met een EC van 8 in de mat. Ze moeten het ermee doen. Maar de plant liet er ook niets van merken.”
De planten krijgen hun eerste druppelbeurt nu rond 9.00 uur. Het watergeven gaat door tot 17.00 uur. “Wij hebben een vrij grote mat, dus krijgt het gewas bijna geen nachtbeurten.”

Iets vertraagd
Halverwege week 10 zijn vier stamvruchten geoogst, het merendeel daarvan als 35-ers. De eerste vruchten kwamen iets vertraagd, met wat buikjes erbij. “Met het donkere weer heeft het wat stil gestaan. Nadat we de eerste twee vruchten hadden laten zitten, hebben we daarna om en om gedund. Achteraf is dat net iets te veel belasting geweest.”
“Maar nu gaat het weer vlot. Het gewas staat vrij grof, met grote bladeren. En de scheuten knallen er uit. Het lijkt meer een zomerteelt.”
Bij de klimaatinstellingen hanteert hij een voornacht van 17,5 graden Celsius en een nanacht van 18 graden. Vanaf 4.00 uur bouwt hij langzaam op richting de dagtemperatuur van 20 graden Celsius, die hij rond 7.00 uur probeert bereikt te hebben.
Het energiescherm gaat beneden de 6 graden Celsius dicht.

Carnaval
Bij de plagen zijn een paar plekjes wittevlieg waargenomen. Er zijn al vier keer preventief sluipwespen uitgezet, halverwege week 10 gevolgd door een inzet van swirskii. “De biologische bestrijding heeft het de afgelopen jaren goed gegaan.”
Geven heeft inmiddels ook de eerste plekjes met meeldauw in het gewas gevonden.
Naast het oogsten is hij met het gewaswerk bezig om een rondje waterschot weg te halen onderin het gewas. “Begin week 11 gaan we ranken over de draad leggen. Daar zijn ze nu nog net te kort voor.”
Er wordt in week 10 tot 12.00 uur gewerkt. “Dan kan iedereen ’s middags carnaval vieren.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin