Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Voor de zekerheid alle oude matten vervangen’

Op 12 augustus heeft Tjipke Hibma in Sexbierum het ras Cratos geplant. De onderste drie tot vier stamvruchten zijn er halverwege week 36 af. In setjes van drie gaat hij naar boven, zodat hij op ongeveer 10 tot 12 stammers uit gaat komen. De bovenste twee oksels mogen dubbelen. Bovenin laat hij nooit meer dan vier vruchten achter elkaar zitten. “Anders wordt er een weggehaald. Die gemiste kilo’s pak ik op de ranken wel weer terug.”
De kwaliteit en vruchtlengte zijn goed.

Nieuwe matten
Hij is bezig ranken over te gooien, die er heel sterk uitgekomen zijn. Voor te zware gewasgroei hoeft hij echter niet bang te zijn. Het drogere substraat houdt de groei een beetje rustig en geeft een sterk gewas. Er zijn namelijk nieuwe perliet-matten neergelegd tijdens de teeltwisseling, na een teelt die te maken had met overmatige wortelgroei. “Hoe ouder de teelt werd, hoe meer last je kreeg van die crazy roots.”
Voor de zekerheid zijn daarom alle oude matten vervangen door nieuwe, omdat anders de kans groot geworden zou zijn dat planten in de herfst van de wortel gaan. De vele oude wortels in de mat zouden ook de Pythium-druk verhoogd hebben.
Op de nieuwe perliet-matten moet duidelijk meer water worden gegeven, vooral bij de start.

Virus
Vanwege virus in de voorgaande teelt zijn ook de stekers vernieuwd. Er is aan gewerkt om de aantasting beperkt te houden. “Maar het laatste stukje van de teelt valt altijd tegen. Er komen dan toch meer aangetaste planten dan gedacht.”
Plagen zijn goed onder controle. Bij de plaagbestrijding is een keer swirskii uitgezet. Na de tweede teeltweek zijn ook tripsroofmijten gestrooid. Tegen meeldauw wordt om de vijf dagen een preventieve behandeling uitgevoerd.

Windkant dicht
De temperatuur gaat met 21 graden Celsius naar de dag. Bij het luchten probeert hij de windkant zo min mogelijk te openen. Op stralingssom mag de regeling op het eind van de dag op 23 tot 25 graden Celsius gaan luchten.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin