Doorgaan naar artikel

Komkommer

We moesten erg scherp snijden, en er drie keer per week langs.

Tjipke Hibma in Sexbierum is halverwege week 44 de planten aan het leeg snijden, om daarna aan de teeltwisseling te beginnen. “Het gewas is een beetje uit balans geweest.” Met goed weer werden er flink wat vruchten aangelegd. Daarna kwam er donker weer, waardoor de plantbelasting in verhouding daarmee te hoog uitkwam. “We hebben erg scherp moeten snijden. Normaal oogsten we twee keer per week, maar toen moesten we er drie keer per week langs. Toen het gewas leeg kwam, kregen we weer heel veel groei en bloei. Maar dat kwam te laat en kon het niet meer goed maken.”
Plagen vormden aan het eind van de teelt geen grote problemen, al is nog wel een keer Floramite gespoten om spint een flinke klap toe te dienen.

Zuinig met energie
Hij teelt zo zuinig mogelijk met energie. Het ondernet ligt begrensd op 40 graden Celsius, en de groeibuis tussen het gewas op 50 graden Celsius. Met het energiescherm probeert hij de nachttemperaturen hoog te houden, om de laatste komkommers er af te laten komen. “Gelukkig is het niet echt koud. We proberen 19 graden in de nacht te halen, maar als hij dat niet haalt, dan haalt hij het maar niet. Op de dag wordt dat wel gecompenseerd. Dan mag het 25 of 26 graden worden.”

Grote schoonmaak begint
Het is bijna zo ver om de waterkraan dicht te zetten, zodat de perlietmatten droog kunnen trekken. Daarna kan het gewas geruimd worden en begint de schoonmaak.
“Alle gewasdraden poetsen met de staalborstel en dan met een grote gasbrander er langs. Matten en stekers eruit, en dan goed met druk en veel water de kas uitspuiten.” Leidingwerk wordt goed schoongemaakt met chloorbleekloog en salpeterzuur.

Gomplekken verwijderen
Onderdeel van de werkzaamheden is ook het met een stoomcleaner goed schoonmaken van oogstkisten, zodat alle eventuele gom-resten er uit zijn. Net voor de oogst van de eerste teelt worden de kisten dan nog een keer gereinigd met Jet-5.
Als de kas schoon is, wordt deze gereinigd met formaline. Hibma zal blij zijn als de hele klus is geklaard, en hij weer met de inrichting voor de nieuwe teelt kan beginnen. “Als je eenmaal weer begint met wit folie erin trekken, dan ga je weer de goede kant op.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin