Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘De rest van de dag houden we er altijd een minimum raamstand in’

Ties Verbaarschot in Wellerlooi is begin week 27 net weer begonnen met snijden, van de tweede teelt. Op 7 juli is Sheila geplant in de kas waar eerst Proloog (plantdatum 25 januari) stond. In een andere kas staat sinds 14 juli Laureen (RZ 24-187), waar eerder Sheila (van plantdatum 25 februari) stond.
De eerste teelt is goed verlopen. “Al hebben we door minder licht te weinig komkommers gesneden.” Ziekten en plagen hebben geen problemen veroorzaakt. “Al zijn we op het eind van de teelt wel tegen wat spint aangelopen.” In de tweede teelt wordt alleen nog swirskii uitgezet.

Eerste oogst
In de huidige teelt begon hij na 16 dagen van Sheila te oogsten. “Dat is gewoon goed. Bij Laureen sneden we na 17 dagen. Ik kan daar wel mee leven, maar toch had ik de eerste oogst daar iets sneller verwacht.” Alle vruchten aan de stam worden aangehouden, wat ongeveer in 25 stammers zal resulteren. “Laureen kan meer bladeren onder de draad maken dan Sheila. Voor de rest zijn beide rassen vergelijkbaar.”
Bij de Laureen staat hij op het punt om de planten vast te gaan zetten. De eerste indruk is dat de ranken er goed uit gaan komen.

Minimum raamstand
In beide kassen wordt dezelfde temperatuurlijn aangehouden. Tot 10.00 uur staat de ventilatielijn op 20 graden Celsius, om daarna omhoog getrokken te worden naar 23 graden Celsius. Vanaf 14.00 uur mag hij naar de 24 graden toe.
“De rest van de dag houden we er altijd een minimum raamstand in.” De minimumbuis staat er alleen ’s morgens in, maar in die periode wel altijd, om actief te telen. De nachttemperatuur staat op 17 graden Celsius ingesteld.
Het gewas kan goed omgaan met wisselende weersomstandigheden. “We hebben nu niet van die extreem donkere dagen, zoals in april en mei. Je hebt toch altijd wel licht.”
Met de watergift krijgt het gewas 2,8 EC aan voeding mee. Zoals gebruikelijk is aan het begin van de teelt kali uit het voedingsschema weggelaten en wordt extra kalk gedoseerd.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ties Verbaarschot

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin