Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Met twee teelten per jaar netjes blad blijven plukken om gewas open te houden’

Het gewas van de 29 november geplante Proloog bij Jonique in Helmond staat er goed bij. Johan Smeets: “We hebben een behoorlijke productie gehad, maar de groei is we aan het terug komen. We zijn ook een blaadje aan het plukken.”
Hij hoopt begin week 15 dat het sombere regenachtige weer spoedig omslaat naar dagen met een grotere hoeveelheid licht, en dat ook de prijsvorming er snel weer zonniger uit gaat zien. “De prijzen zijn weggezakt.”
De kwaliteit van de geoogste komkommers is mooi. Het zijn hoofdzakelijk 40ers, zo’n 60 procent. De rest bestaat uit 36ers en een beetje 50ers. “Er wordt frequent geoogst, anders zou dat niet lukken.”

Mycosphaerella
Momenteel moet hij wel een beetje opletten voor Mycosphaerella. “Er is wat op bladstengels gevonden en een enkel vruchtje. We zullen het dus aandacht moeten blijven geven.” Dit gebeurt onder anderen door ’s morgens goed door te luchten. Verder heeft de LVM-behandeling met Fungaflor tegen meeldauw ook een nevenwerking tegen Mycosphaerella.

Gewas open houden
Omdat er slechts twee teelten komkommers per jaar staan, is het extra belangrijk om de ziektedruk laag te houden. Verder blijft hij geregeld een blaadje plukken om het gewas netjes open te houden.
Aan plagen is alleen een beetje spint aanwezig. “We hebben er nog een keer roofmijten in gestrooid. Met de rugspuit werken we wat plekjes bij. Volvelds spuiten is tot nu toe nog niet nodig. Het blijft redelijk onder controle.”

Doorluchten in ochtend
De nachttemperatuur staat ingesteld op 19 graden Celsius. Op de dag gaat de temperatuur naar 20,5 graden Celsius. Een voornacht wordt niet aangehouden. “Ik ben niet zo van de voornachten. Dat doe ik alleen als de etmaaltemperaturen te hoog uit gaan komen.”
Tot 13.00 uur probeert hij behoorlijk door te luchten, op 21 graden Celsius. Op de middag mag het met zonnig weer oplopen naar 25 graden.
Het schermdoek mag onder een buitentemperatuur van 7,5 graden sluiten. “Elke nacht gaat hij nog wel even dicht. Maar ’s morgens moet het scherm wel weer op tijd open.”

Eerst interen
De watergift start afhankelijk van het niveau van de matweegschaal. “Hij moet eerst ver genoeg ingeteerd zijn. Hij kan dus om 8.00 uur starten, maar het kan ook wel eens om 9.30 uur zijn.”
Er wordt 2,6 EC aan voeding meegedruppeld, waar op licht 0,2 af kan gaan. De pH zit daarbij op 5,1. Op een zonnige dag wil hij minimaal 40 procent drain hebben.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Smeets

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin