Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘We zijn met gewaswerk al weer bijna op een zomers niveau’

Jaco den Bakker In Brielle heeft in week 2 het kleinbladige hogedraadras Hi Jack geplant. Hij was tevreden over het plantmateriaal. “Het is ook heel goed weggegroeid.”
Bij de start is een vlakke temperatuur van 20 graden Celsius aangehouden. Inmiddels stookt hij 21 graden Celsius op de dag en 19,5 graden in de nacht. Voor de zomerperiode heeft hij de beschikking over een extra zomerscherm om zonodig overschotten aan instraling tegen te houden.
Tijdens de afgelopen vorstperiode kon hij ook dankbaar gebruik maken van de aanwezigheid van dit tweede doek, als extra isolatie onder het standaard energiebesparende schermdoek. “Dat is prima gegaan. We hebben de kas vrij eenvoudig op de gewenste temperatuur kunnen houden. We hebben geen te lage temperaturen hoeven tolereren.”
Het zomerdoek gaat inmiddels boven een buitentemperatuur van 4 graden Celsius niet meer dicht.

Vrij makkelijk op gewicht
De vrij grote hoeveelheid licht tijdens de koudeperiode had een gunstige invloed. Zodra de zon voldoende kracht had om de kas verder op te warmen, ging het scherm open. De positieve invloed van de instraling ten opzichte van de donkere teeltomstandigheden van vorig jaar zijn ook merkbaar in de oogst. “De vruchten komen nu vrij gemakkelijk op gewicht. De helft zijn 35ers, de helft 40ers. Vorig jaar waren 60 tot 70 procent 35ers. Daardoor kreeg je ook de nodige 30ers erbij.”

Vrucht goed warm houden
Begin week 9 is hij 10 dagen aan het snijden, en zijn de eerste vier vruchten er af. De uitgroeiduur zit op ongeveer 20 of 21 dagen. De kwaliteit is goed. “Het zijn mooie donkere vruchten.” De grootste zorg bij een hogedraadteelt blijft om te zorgen dat komkommers niet te lang blijven hangen en gaan stapelen. “We houden de vruchten goed warm met een minimum pijp erin.” Die groeibuis bij de afrijpende vruchten ligt op 40 graden Celsius.

Alert op broeikoppen
Een ander punt om in de komende tijd waakzaam voor te blijven, is de kans op broeikoppen. “Omdat bij ons de kop altijd in het gewas blijft. We proberen het klimaat goed actief te houden, zodat de plant kan blijven verdampen.”

Inzet swirskii
Met de watergift krijgen de planten nu ruwweg 2,5 keer de instraling aan water, waarbij 3 EC aan voeding meegegeven wordt.
Tegen plagen en ziektes is geen preventieve bespuiting uitgevoerd en is ook nog geen enkele chemische correctie nodig geweest. Op de vangplaten zijn nog geen plagen waargenomen. In week 10 gaat hij wel alvast swirskii inzetten.

Toenemend gewaswerk
Naast het om en om dunnen van de vruchten, is het in week 9 ook weer tijd om de planten voor de eerste keer te laten zakken. Verder is het bladsnijden begonnen. “We zijn met de gewaswerkzaamheden dus al weer bijna op een zomers niveau.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaco den Bakker

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin