Doorgaan naar artikel

Komkommer

Image premium

‘Hopelijk een beter komkommerjaar’

Paul van Lipzig van Hortus in Futuro in Maasbree heeft 3,9 ha belichte hogedraad teelt en 5,8 ha onbelichte traditionele komkommerteelt. Het ras voor de belichte teelt is Hijack; gezaaid op 9 december en geplant op 14 januari op eenjarige steenwol. Proloog is het ras in de onbelichte kas; gezaaid op 17 december en geplant op 20 januari. “In deze kas ligt meerjarige steenwol, dat ieder jaar wordt gestoomd. Wij verwachten dat deze steenwol zeven tot acht jaar meegaat.”

Belichting
De belichting van 8.000 lux wordt nu gebruikt in de komkommerteelt en in het najaar in de herfstteelt tomaten. Een WKK-installatie wekt de benodigde elektriciteit op. “Als de lampen niet branden draait de WKK alleen als er warmtebehoefte is of de elektriciteitsprijzen interessant genoeg zijn om elektriciteit aan het net te leveren.”
De lampen branden van elf uur ’s avonds tot maximaal half vijf ’s middags. De belichting gaat uit bij een buitenlichtinstraling van 150 W/m2 of meer. “Als de lampen uit zijn, gaan ze overdag niet meer aan.” Met de lampen aan is de dagtemperatuur 22 gaden en uit 20 graden. Voor de etmaaltemperatuur streeft de teler ernaar om 21 tot 21,5 graden te realiseren om voldoende snelheid te creëren.

Matverwarming aangezet
De plant zit nu aan het achttiende blad. Op 26 januari was de eerste bloei. “De eerste zes oksel zijn leeggehaald. Daarna gaan we verder met setjes van twee komkommers.” De eerste komkommers worden op 8 februari gesneden. Deze teelt gaat door tot de eerste week juni, daarna een zomerteelt komkommer.
Lipzig heeft de matverwarming aangezet op 20 graden. “We willen de planten zo snel mogelijk een goed wortelstelsel krijgen. Dit geeft de plant kracht. Met de matverwarming stimuleer je de plant om goed in te wortelen.” De planten krijgen per dag 0,6 liter/m2 met een EC van 3 en pH van 5,3 gedruppeld.

Generatief gewas
De onbelichte kas is de dagtemperatuur 20 graden en de nachttemperatuur 18 graden; de matverwarming ligt op 22 graden. Om de dag krijgen de komkommerplanten een druppelbeurt van 100 cc/m2 met een EC van 2,7 en pH van 5,4. “Op zonnige dagen krijgen ze meer water. Hoe meer de planten verdampen, hoe meer water ze krijgen.”
Bij de belichte teelt is de gewasontwikkeling sterk generatief. Bij de onbelichte teelt is door de plantenkweker eveneens een goede plant afgeleverd. “De eerste vrucht zit er vrij goed in. De plant is ook generatief.”

Geen kouval creëren
Het beweegbare energiescherm is ’s nachts gesloten. Het scherm gaat ’s avonds dicht als het licht van buiten onder de 50 W/m2 komt. ‘s Morgens gaat het weer open bij meer dan 70 W/m2 zoninstraling én wanneer de temperatuur boven het schermdoek voldoende hoog is om geen kouval te creëren. “De temperatuur zal dan rond de 15 en 16 graden moeten zijn. Bij de belichte teelt mag die temperatuur 2 tot 3 graden zijn, waardoor het scherm eerder open kan. Dit, omdat de brandende lampen de kouval meer opvangen.”

Door Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Paul van Lipzig

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin