Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Perfecte start tweede teelt komkommers’

Op 28 juni heeft Johan Smeets van Jonique in Helmond de tweede teelt komkommers geplant. Het is het vertrouwde ras Sheila in duopotten, twee planten in een steenwolblok. De plantdichtheid in deze teelt is 1,55 planten per vierkante meter. “We hebben een mooie plant op de tuin gekregen, die goed is weg gegroeid. Ondanks het donkere weer was de start van de tweede teelt perfect. Het gewas groeit ook goed door en de komkommers komen er mooi af.”

Dunnen
Op het vijfde bladoksel zijn de eerste vruchten aangehouden. Dat was een setje van vier komkommers. Daarna zijn het tot aan de draad setjes van drie komkommers.
“Boven de draad hebben we drie bladoksels aangehouden om daarmee de gedunde oksels te compenseren en een goede overgang van de stam- naar de rankvruchten te bewerkstelligen. Met het nogal warme weer van twee weken geleden is dat dunnen een goede keus gebleken. Anders is de kans groot dat het allemaal te hard gaat en de plant te weinig energie voor gewasgroei overhoudt. Nu loopt de groei naar wens.”
Per plant zijn er twee ranken over de draad gelegd. “Deze week toppen we deze ranken. De gewaswerkzaamheden zijn dan klaar. Alleen als het nodig is, om te voorkomen dat het gewas dicht groeit, halen we nog een blaadje weg.”

40-ers snijden
Zestien dagen na het planten zijn de eerst komkommers geoogst. “Dat is best snel voor een tweede teelt.” Door het warmere weer rijpen de komkommers sneller af, waardoor er meer worden gesneden. De productie loopt goed door. “We snijden nu voor tachtig procent 40-ers. In het begin was het prijsverschil tussen de 35-ers en 40-ers groot. Normaal is dat verschil kleiner. Daarom hebben we er voor gekozen om 40-ers te snijden. De kwaliteit van de komkommer is erg goed.”

Dakberegening gebruikt
De stooktemperatuur staat overdag op 19 graden Celsius. “De temperatuur van de luchting staat er strak op. Bij een zonnige dag gaat de stooklijn in de voornacht van 19.00 tot 23.00 uur naar 17 graden Celsius. Bij donker weer is er geen voornacht en blijven de stook- en ventilatielijn op 19 graden Celsius staan.”
Bij de watergift wordt er gedruppeld met een EC van 2,6 en een pH van 5,2. Bij warm weer zijn er meer druppelbeurten.
“Bij een kastemperatuur van 24 graden Celsius gaat de dakberegening aan om te koelen, mits het vochtgehalte in de kas onder de 75 procent én de instraling boven de 500 watt zijn. Het zonnescherm gaat boven de 800 watt instraling dicht. Dat gebeurt dan ook op zomerse dagen.”

Meeldauw bestrijden
Wekelijks wordt een bestrijding tegen meeldauw uitgevoerd met de LVM-apparatuur. Het jonge komkommergewas heeft geen last van plagen. Alleen tegen de witte vlieg is Admire mee gedruppeld. Tegen trips zijn één keer roofmijten Amblyseius swirskii uitgezet en tegen spint roofmijten Phytoseiulus persimilis. “Voor de komende tijd is dat voldoende.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Smeets

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin