Doorgaan naar artikel

Komkommer

Afbeelding

‘Netjes werken maakt de productie’

Op vrijdag 9 september zijn bij Piet Wijnen in Lierop weer herfsttomaten geplant, die hij nu aan het vastzetten is. In een gedeelte van de voorafgaande komkommerteelten heeft hij voor het eerst ervaring opgedaan met een hogedraadteelt. “Dat is goed bevallen, al moet je altijd leren. Het is een kwestie van netjes werken: dat maakt de productie.” Het gewas stond in balans, niet heeft extreem zwaar of dun gestaan.

Virus
Doel was om de teelt door te trekken tot het einde van het jaar, maar vanwege de oplopende virusdruk is toch besloten om eerder te ruimen en daar ook herfsttomaten te zetten. “We hebben op het laatst ook kleiner moeten snijden.” De plant kon een hogere plantbelasting niet aan.

Laten toppen
Het was echter al te laat om nog herfsttomaten te laten zaaien. “We hebben toen de al gezaaide tomaten voor de andere afdelingen af laten snijden, en twee dieven door laten groeien.” In plaats van een gedeelte 1:1 te planten, is dus de hele tuin geplant met een getopte tomatenplant.
“De eerste tros bloeit halverwege week 37 nog niet. “We gaan deze teelt voor vier trossen.

Zwakker gewas
Er wordt een temperatuur van 19 graden Celsius in de nacht en 22 graden overdag aangehouden. “Dat blijft zo tot de plant sterker is, want die is nu erg zwak. We moeten er alles aan doen om hem heel te houden en om de kop niet te verliezen. Daarna mag de temperatuur weer omhoog en komt er een minimumbuis in.”
Het gewas krijgt 5 tot 6 beurtjes water per dag, met een EC van 2,5.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Beheer
WP Admin