Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Even dipje na hoge plantbelasting’

Herman Luimes in Erica heeft net laten zaaien, om de 15 april geplante teelt op 7 juli te kunnen overplanten voor de herfstteelt. De twee weken later gestarte teelt volgt op 22 juli.
In de kas met de jongste planting is hij net op de ranken aan het oogsten. Het andere gewas zit net in een dipje, nadat er afgelopen periode veel van is gesneden. Dat heeft best getrokken aan het gewas.
De vruchten zijn een beetje aan de lange kant, maar de kwaliteit is prima. Het is dan ook zonde dat er net in de oogstpiek veel moet worden gestort, vanwege de weggevallen vraag na de ophef over Ehec. “We zijn daardoor wel ietsje anders gaan snijden. Zo hebben we hemelvaartdag overgeslagen met oogsten, wat we anders nooit zouden doen.” Hij merkt dat die tijdelijk hogere plantbelastingen ook extra veel van het gewas vergden.
Na veel snelheid in de afgelopen weken, is de omslag naar bewolkter weer merkbaar in de ontwikkelingssnelheid van het gewas.

Scherm dicht
Overdag hanteert hij een temperatuur van 21 graden Celsius, in de nacht staat de instelling vlak op 18 graden. Vanaf 4 uur voor zonop begint hij met opstoken. Bij felle instraling schermt hij iets boven het oudste gewas, waar nu even niet zo veel vruchten aan hangen. Het scherm loopt daar boven de 650 Watt gedeeltelijk dicht.

Leidingwater
Om de andere dag mengt hij leidingwater bij het hemelwater, vanwege de weinige neerslag. “Met om de dag bijmengen heb je niet te veel wisselingen in de waterkwaliteit, en gaat het precies goed.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Herman Luimes

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin