Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘We geven van lieverlee een aardig zwikje leidingwater mee’

Bij Sjaak de Hoog in Pijnacker is 23 april Roxanne gepoot. Inmiddels is de stam zo goed als leeg. “Binnen 16 dagen gingen we snijden.” De vruchten waren mooi van lengte.
De ranken kwamen er goed uit. “Die gaat hij nu helemaal vol hangen. Het is ongelofelijk wat er hangt.” Dat gaat niet ten koste van de gewasontwikkeling. “Met dikke koppen. Dat is echt gigantisch.”
De Hoog heeft er twee stamvruchten uit getrokken op het achtste en vijftiende blad. De rest is blijven zitten. Dubbele vruchten zijn tot ongeveer schouderhoogte gedund. “Maar in het bovenste endje hebben ze niet allemaal dubbele gekregen. Er zaten drie tot vier dubbele aan.”

Schermen
Met de klimaatinstellingen ging hij begin week 22 ’s morgens naar 21,5 graden Celsius, waarbij op 22,5 graden wordt gelucht. Afhankelijk van wind en temperatuur laat hij de temperatuur in de middag wat oplopen. “Maar met zo’n hele warme dag moeten de ramen gewoon open. Terwijl we ook dagen gehad hebben met veel wind waarbij alles gelijk de kas uit waait. Dan probeer je het dichter te houden.”
Met felle instraling gaat het scherm regelmatig dicht. Het loopt nu bij 700 Watt instraling dicht tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Toen de planten jonger waren, was dat bij 500 Watt.

Leidingwater
Toen het gewas naar de draad toe groeide, gaf hij met de druppelbeurten gaf hij2,8 EC voeding mee, met 0,3 aftrek op licht. Nu is dat 3,2 EC geworden, met 0,5 aftrek.
Aan de stand van het bassin is de langdurig droge periode te zien. “We geven van lieverlee een aardig zwikje leidingwater mee, maar met natrium-gehaltes geeft dat nog lang geen problemen.”

Spint
Aan ziekten en plagen ziet hij een beetje meeldauw en en wat spint. De natuurlijke vijanden weten die laatste tot nu toe goed onder controle te houden. “Maar he tblijft opletten. Het kan ineens hard gaan.”
De gewaswerkzaamheden bestaan momenteel uit ranken koppen en blad snijden.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin