Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Derde teelt ietsje trager van start’

“Als het dan toch koud en donker is, dan maar net na de teeltwisseling.” Op het bedrijf van Sjaak de Hoog in Pijnacker is half juli de derde teelt van start gegaan. De planten staan nu dik een week in de kas. De tweede teelt had geen bijzonderheden, hoewel er in de tweede helft van juni door de donkere dagen wat minder van is gesneden.

Geen ramp
Voor de start van de nieuwe teelt is het wisselvallige weer geen grote ramp. “Uiteraard, de jonge planten groeien iets minder snel. En door de iets tragere beworteling loop je iets meer risico met Pythium, maar eigenlijk zijn het problemen die je redelijk onder controle kunt houden. Voor een kleine plant is dit weer minder erg dan voor een voldragen plant”, aldus De Hoog. “Je moet je teelt ook wel eens wisselen bij heet weer en een volle bak zon, dat is een stuk lastiger.”

Later snijden
Nu gingen de planten hun tweede week in met temperaturen die net de veertien graden haalden, met de hele dag regen en weinig licht. “Het was de bedoeling om in week 31 donderdag of vrijdag te gaan snijden en dan na het weekend de planten vast te zetten. Ik verwacht dat het snijden wat later wordt, omdat de vruchtzetting iets later op gang is gekomen. Misschien dat ik het snijden van de eerste komkommers en het vastzetten van de planten wel omdraai.”
Op de klimaatinstelling in de kas heeft het wisselvallige weer weinig invloed. De nacht blijft op 20 graden Celcius en overdag een graad hoger.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Erik Honkoop

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin