Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Plant kan op donkere dag nog nadorst hebben’

Sjaak de Hoog in Pijnacker heeft op 23 december het ras Venice geplant. De planten staan op vanwege de betere structuur op tweejarige steenwolmatten, die hij echter altijd slechts één jaar gebruikt.
De start van de teelt is goed verlopen. “Naardat we weinig licht hebben gehad, valt het niet tegen.” Begin week 6 is hij bezig de tweede stamkomkommer te oogsten van de vier tot vijf vruchten die hij aan de stam heeft laten zitten. De ranken liggen dan over de draad. “We moeten zachtjes aan gaan beginnen met toppen.”

Bloei beheersen
Op de rank zitten de eerste bloeiers. “Het klinkt heel raar na al dat donkere weer dat we gehad hebben, maar we moeten nu eigenlijk even niet te veel zon hebben. Anders komen er te veel bloeiers aan, en dat is niet de bedoeling.” Als de zon krachtig zou blijven schijnen, valt tegen overmatige bloei niet te compenseren met harder doorstoken.
De kwaliteit van de komkommers is goed, al zou het iets vlotter mogen gaan met de uitgroei.

Folie in nok
Overdag stookt hij 21 graden Celsius, al loopt de temperaturen met zon makkelijk verder op naar 25 graden. Tussen 17.00 uur en 24.00 uur houdt hij 19,5 graden Celsius aan, waar 0,5 graad bij komt als de instraling boven de 300 Joules is uitgekomen.
Aan de noordkant van de nok – waar de kou vandaan komt – is een foliescherm aangebracht, parallel met het kasdek. Aan de zonkant is dit niet gedaan. “Dat geeft voldoende extra isolatie. Je hebt zo een beetje voordeel van het plastic, met een beter klimaat, terwijl je niet gelijk verzuipt in het vocht.” Condenswater van het drijfnatte folie loopt dankzij de schuine bevestiging naar de goot.
Het beweegbare schermdoek gaat steeds vroeger open, en sluit steeds later. Op een zonnige dag begin week 6 was het 9.30 uur open gegaan, om het tussen 17.00 uur en 17.30 uur weer dicht te gaan trekken.

Voorzichtig met swirskii
Bij de plagen is alleen een beetje spint geconstateerd, waartegen roofmijten zijn ingezet. Tegen trips zal nog preventief cucumeris ingezet gaan worden. “Geen swirskii, omdat er nog wat bedenkingen zijn omdat hij ook Phytoseiulus tegen spint zou opeten. Die laatste plaag zie je de laatste jaren steeds meer toenemen. Swirskii gaan we dus alleen inzetten als er veel trips zit.”

Nadorst na zonnige dag
Bij de watergift realiseert hij ongeveer 30 procent drain. “Je moet nu opletten dat je op een donkere dag voldoende doorgaat met water geven, als je net daarvoor een lichte dag hebt gehad. De plant heeft dan nog nadorst, en gebruikt meer dan wat je alleen op grond van de instraling zou geven.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin