Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Zowel met schermen als met dakberegening begonnen’

Begin week 26 is Ben Geven in Oirlo de eerste komkommers van de stam weer aan het oogsten. Op 10 juni heeft hij overgeplant met het ras Sheila. “De kas heeft daarvoor anderhalve week leeg gelegen, omdat ze de komkommers niet meer wilden hebben.” Na de Ehec-berichtgeving kon hij kiezen tussen ruimen of blijven oogsten en storten. “Ik heb toen gekozen voor eerder ruimen.”
De afgelopen teelt is teelttechnisch goed verlopen, en qua plagen zonder noemenswaardige problemen. “We hadden bijna geen wittevlieg, en slechts een enkel tripsje.”
In de huidige teelt ziet hij ook slechts een enkel insect van deze beide plagen. Tegen meeldauw spuit hij om de vijf dagen met Fungaflor.

Scherm en dakberegening
Het jonge gewas groeide vlot weg. Dankzij de omslag van schraal zonnig weer naar meer bewolkte en regenachtige omstandigheden, kon hij een vrij zwaar gewas neerzetten. “Het regenachtige weer kwam ook voor de oogst niet verkeerd uit. Met de Ehec-nasleep zaten we er ook niet op te wachten om al heel snel weer aan het oogsten te zijn.”
Begin week 26 kwam de nieuwe omslag, naar ineens hete buitentemperaturen. “We zijn toen zowel met schermen als met dakberegening begonnen. Die overgang was zo gigantisch groot. Gelukkig heeft de plant er helemaal geen last van.”

Maximaal luchten
In de nacht houdt hij in deze periode een temperatuur van 17 graden Celsius aan. Overdag is dat 20 graden. Hij lucht daar kort bovenop. Alleen ’s morgens gaan de luchtramen net onder de stooklijn open. Problemen met vocht heeft hij nog niet gehad.
“Maar met die extreme warmte is het overdag steeds scherm dicht, en maximaal luchten. Open die tent.”
De watergift staat zo ingesteld dat hij met zonnig weer 30 procent drain realiseert. Met donker weer is dat 20 procent.

Mooie stammers
De stamvruchten zijn mooi van lengte. “De kwaliteit is hardstikke goed. En het gewas staat er goed bij.” De eerste vrucht is in het vijfde oksel aangehouden. Alles is op één gedund, alleen op de laatste paar bladeren mogen de stammers dubbel komen. “We komen op ongeveer 23 bladeren tot de draad uit, dus op zo’n 20 stammers per plant.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin