Doorgaan naar artikel

Komkommer

Image premium

‘We proberen de moed erin te houden’

Het is begin week 23 relatief rustig bij Sjaak Verhoeven van kwekerij den Breeakker in Hedikhuizen. De kas wordt uitgeveegd, er worden gewastouwtjes opgehangen en wat nodige reparaties worden uitgevoerd, in voorbereiding op een nieuwe teelt.

Ehec
Normaal gesproken zou hij nog druk bezig zijn met het oogsten van de laatste komkommers uit de 15 februari geplante teelt. Als gevolg van het wegvallen van de afzet, door de constenatie rond de Ehec-bacterie, is hij echter al een week eerder gestopt. “Zonde, want er stond nog een mooi gewas. Daar hadden we nog 6,5 tot 7,5 komkommers van kunnen snijden.”
Na de ophef rond Ehec had dat echter geen zin meer. “Er werd wel bekend gemaakt dat komkommers niet de bron waren, maar tegen de ontstane emoties bij consumenten kun je niet op. Ik heb gebruik gemaakt van de vergoedingsregeling om eerder te ruimen. De schade is bij mij beperkt gebleven tot een week. Voor collega’s met net nieuwe planten, of die net aan de rank aan het oogsten zijn, is dat veel ernstiger. En vroege planters hebben daarbij al een slechte financiële start van de teelt gehad.”

Gewasresten
De uitzendkrachten zijn een week vrij. Met het vaste personeel is hij bezig de kas gereed aan het maken om, net na Pinksteren, het ras Greenfit te planten. Er vielen flink wat gewasresten af te voeren na het versnipperen. “Het gewas zelf was wel goed droog on te kneuzen, maar er waren nog veel kleine komkommertjes aan blijven hangen. Daar blijft dan vocht in zitten.”

Evenwicht
Over de afgelopen teelt is hij tevreden. “Het gewas stond goed in evenwicht. En het minste wat we gesneden hebben, was 4 komkommers per week, tijdens de overgang van stam naar rank. Maar op de ranken hebben we steeds tussen de 6,5 en 7,5 komkommers per week gesneden.” Hij heeft daarbij steeds om de dag geoogst.
Bij 600 Watt instraling werd geschermd. “Om het jonge vrucht erop te houden.” Ondanks omstandigheden met veel wind, is de RV in de kas nog meegevallen. “Het gewas in de kas had het naar z’n zin, en was goed actief. De temperatuur in de kas was lager dan buiten. Dat is een teken dat hij water aan het verzetten was.”
Verhoeven hoopt dat de Ehec-constenatie weer gezakt is tegen de tijd dat hij weer begint met oogsten van de komende tweede teelt, die rond 13 september weer gevolgd zal worden door herfsttrostomaten. “We proberen de moed erin te houden.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin