Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Trekken van foliescherm is een hoop werk. Dat doen we niet meer.’

Arthur van Geest in Tinte is begin week 49 steenwolmatten aan het neerleggen en de stekers erbij aan het zetten. Op 15 en 16 december gaat hij weer het ras Venice planten. Elke week probeert hij even bij zijn planten te gaan kijken. “Vorige week kwam het eerste blaadje eruit.”

Wittevlieg
De afgelopen teelt zijn de komkommers tot het eind kwalitatief redelijk goed gebleven. “Al werd de kleur wel iets minder.” Aan plagen zat er nog wel behoorlijk wat wittevlieg op het eind, die met Decis opgeruimd moesten worden. Elke week werd ook gespoten tegen Botrytis, al viel de aantasting van deze schimmel mee. Op 4 november oogstte hij de laatste vruchten.

Schoonmaak
Tijdens de teeltwisseling is alles weer goed schoongemaakt. Stekers en slangetjes hebben een week in het zuur gestaan met waterstofperoxyde, druppelleidingen zijn van binnen gereinigd met salpeterzuur en chloor.
De kas is behandeld met EasyClean, en het glas afgespoten met fluor en water. “Als straks alles ligt, dan ontsmetten we alles nog een keer.”

Alleen doekenscherm
Bij de start van de nieuwe teelt begint hij met een temperatuur van 20 tot 20,5 graden Celsius. Hij teelt onder een enkel schermdoek, dus zonder vast folie. “We hebben een paar jaar gehad dat we het er 8 januari al weer uit moesten trekken. Voor 2,5 week gebruik is het trekken van een foliescherm dan een hoop werk. Daarom doen we het niet meer. Al had het vorig jaar, met zo’n strenge winter, wel weer prettig geweest.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin