Doorgaan naar artikel

Komkommer

Afbeelding

‘Proberen trossen sterk te houden’

Op 13 september heeft Ben Geven in Oirlo herfsttrostomaten van het ras Komeett geplant. “De eerste bloemen stonden bij aflevering te springen. Drie dagen erna stonden ze in volle bloei.”
Minder tevreden is hij over de enkele bonk die er bij alle vier de trossen is te vinden. “Er is mij verteld dat warme nachten bij de plantopkweek daar oorzaak van zijn.”
In de viertrossenteelt houdt hij bij de eerste twee trossen, en ook weer bij de vierde, 6 vruchten per tros aan. De derde tros snoeit hij op 7 vruchten. “Om meer kilo’s bij elkaar te krijgen.”

Rustig aan
Tros vier is begin week 42 bijna uitgebloeid. De derde tros wordt dan gesnoeid en met een troshaak vast gezet. De vierde tros volgt in week 43. “We zijn nu flink terug gegaan in temperatuur. Rustig aan telen, sparen, en proberen de trossen sterk te houden.”
Overdag hanteert hij een temperatuur van 18 graden Celsius, in de nacht is dat 15 graden. “Met een zonnige dag gaan we nog naar 21 graden.”

Watergift beperkt
De watergift is in deze periode van het jaar beperkt. Met zonnig weer probeert hij toch nog wel 2,5 liter per vierkante meter te druppelen tussen 10.30 uur en 15.00 uur. Met donker weer zijn dat nog maar drie beurtjes van in totaal een liter, tussen 11.00 uur en 13.30 uur. Er wordt met een EC van 2,8 mS ingedruppeld, waarbij de mat-EC op 3,8 mS uit komt.

Wittevlieg
Aan ziekten en plagen is alleen een enkel wit vliegje waar te nemen en een paar rupsen. Tegen de wittevlieg is in twee rondjes Oberon gespoten. Geven heeft mede voor dit middel gekozen omdat het ook spint aanpakt, een plaag die aan het eind van de voorgaande komkommerteelt wat aanwezig was.
Botrytis is nog niet zichtbaar, maar hij heeeft al wel een preventieve behandeling met Scala uitgevoerd tegen deze schimmelziekte die in deze periode makkelijk de kop op zou kunnen steken.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Beheer
WP Admin