Doorgaan naar artikel

Komkommer

Een jaar is eigenlijk te kort voor vier komkommerteelten en te lang voor drie teelten

In de eerste week van november is de komkommerteelt bij Herman Luimes in Erica beëindigd. “Het viel niet tegen. We hadden op het eind iets minder last van Botrytis dan andere jaren.” Het relatief mooie weer in die periode droeg daar aan bij.

Staalborstel en schuurspons
Het uitruimwerk is achter de rug. Gewasdraden zijn met een schuurspons schoon geveegd. “Met de kettinkjes zijn we al twee weken voor de teeltwisseling begonnen, met staalborstels, om alvast alle omhoog gegroeide ranken en zo er af te halen. Later met het schoonmaken van de gewasdraden hebben we ze nog een keer meegenomen.”

Afspuiten
Inmiddels wordt er druk gewerkt om het dek en alle verwarmingsbuizen af te spuiten. Eind week 47 zijn de hangende teeltgoten aan de beurt. Na het inspuiten met reinigingsmiddel worden ze afgespoten met de hogedrukspuit.
Verder wordt in de schuur alles opgeruimd en schoongemaakt. “Wij hebben een Alcoa oogstsyteem. Dus ook al de oogstcontainers moeten schoongemaakt worden.”

Druppelleidingen
De druppelleidingen worden tegelijk met zuur en waterstofperoxyde schoongemaakt. “Logen doen we al jaren niet meer. Tijdens de teelt druppelen we ook altijd 8 ppm waterstofperoxyde mee via de mengbak. Dus wat er nog in zit, is meer meststoffen-neerslag dan biologische vervuiling.”

Tussen kerst en Nieuwjaar wordt er weer geplant. Hij kiest daarbij voor het nieuwe ras Galibier. “Puur voor de kwaliteit eind april, later in de teelt. Een jaar is eigenlijk te kort voor vier komkommerteelten en te lang voor drie teelten. Het enige wat je kunt doen is de eerste teelt wat langer maken. Dat gaan we met dit soort proberen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Herman Luimes

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin