Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Af en toe heb ik daarom de daksproeiers gebruikt, maar ik doe dat alleen als het echt nodig is’

Wim Van den Berg in Bleiswijk is in week 19 voor de derde week aan het snijden van de tweede teelt. Met vier teelten per jaar zijn de nieuwe planten al weer gezaaid. Voor beide teelten gebruikt hij het ras Roxanne.
“Het gaat heel hard allemaal met dat mooie weer. De stammers zijn er drie tot vier dagen eerder vanaf dan vorig jaar.” Hij heeft 17 tot 18 stamvruchten aangehouden.

Tussenplanting
De tussenplanting is goed verlopen. “De eerste week dat de jonge planten er tussen stonden, was het nog redelijk donker. Daar waren we niet zo blij mee. Het inwortelen ging wat traagachtig.” De teelt verloopt verder redelijk voorspoedig. De ranken kwamen er sterk uit. “We hebben naar de rank toe totaal geen gat in de productie.”
Met het gewaswerk is hij nu ook bezig ranken te koppen. “daarna proberen we er misschien nog een blaadje uit te halen, maar we stoppen er niet te veel werk meer in. Dat is een voordeel van vier keer telen. Dan hoeft dat ook niet.”

Spintplekken
Bij de plagen heeft hij voor het eerst tegen een plekje spint gespoten. Tien dagen geleden hebben we ook volvelds roofmijten uitgezet. Die zie je nu op de eerste spintplekken terug.
Meeldauw blijft beperkt tot een heel enkele stipje. Verder heeft hij een beetje Mycosphaerella. “We hebben al tien of twaalf jaar geteeld zonder dat we Mycosphaerella-punten hadden. Ik dacht dat we wisten hoe we er uit moesten blijven. Ik weet niet waar het door komt. Misschien dat we in het voorjaar iets te veel hebben geschermd. En als je het eenmaal in het gewas hebt zitten, dan krijg je het niet meer weg.”

Nachten niet te koud
De klimaatregeling kent zomerse instellingen. ’s Ochtend gaat hij op tijd ruim luchten. “’s Middags mag hij oplopen tot 27 graden, en dat gebeurt ook. De nachttemperatuur laat ik nog niet extreem ver weg zakken. Dat is in mei nog niet nodig. En Roxanne is van zichzelf ook al generatief genoeg.”
Hij realiseert etmaaltemperaturen tussen de 21,3 en 22, 3 graden Celsius. Na de voornacht van 19 graden komt de nanacht van 20 graden erin.
“De luchtvochtigheid ging soms lelijk onderuit. Minder dan 50 procent kwam je ook wel tegen tijdens de extreemste dagen. Af en toe heb ik daarom de daksproeiers gebruikt, maar ik doe dat alleen als het echt nodig is.”
De instraling waarbij hij het scherm dicht trekt, staat ingesteld op 700 Watt. Als energiebesparing ging het in de nanacht ook nog wel eens een paar uurtjes dicht tijdens enkele koude nachten in week 18. “Maar we houden dat heel beperkt. We proberen de narigheid, zoals Mycosphaerella, niet op te zoeken.”

Voldoende EC
Op zonnige dagen probeert hij met water geven 35 tot 40 procent drain te creëren, met daarbij een voldoende hoge EC. “Die laat ik niet ver wegzakken. In de mat is die 3 tot 3,5 EC, soms zelfs ook wat daar boven.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin