Doorgaan naar artikel

Komkommer

Image premium

‘Je moet nu toch een beetje gewas sparen’

Arthur van Geest in Tinte heeft al weer laten zaaien voor de herfstteelt, om over ongeveer drie weken opnieuw Greenfit te planten. Het huidige gewas staat er begin week 25 nog goed bij. “We hebben er de laatste weken een blaadje uitgehaald en een rankje teruggetopt. Het gewas is nog lekker open. Je merkt wel dat het iets trager wordt. Eerst hadden we enkel mooi weer, nu telen we met de helft minder licht dan toen.”
De kwaliteit van de vruchten is nog prima. “Al ga je wel een enkele kromme meer tegenkomen. Je kunt daaraan zien dat het gewas toch al wat ouder gaat worden.”

Rustig aan
Hij hanteert een voornacht van 18,5 graden Celsius, een nanacht van een half graadje daarboven, en een dagtemperatuur van 20,5 graden. “Rustig aan. De zon doet de rest.” In de middag laat hij de temperatuur niet te ver doorlopen. “Je moet nu toch een beetje gewas sparen. Het wordt wel 24 graden, maar we gaan het doortrekken tot bijvoorbeeld 28 graden. En voor de prijzen hoeven we nu ook niet te jagen.” De naweeën van de ophef over de Ehec-bacterie zijn nog steeds voelbaar. “In week 24 leek het of ze weer wat beter betaald gingen worden, maar dat is toch weer wat terug gezakt.”
Bij de watergift geeft hij 2,5 tot 3,2 EC mee, waarmee hij 3,2 tot 3,4 EC in de mat meet. “Dat wil ik zo houden, om de kleur goed te houden.”

Plagen onder controle
Wat ziektes en plagen betreft is het rustig. “Spint is onder controle. Hier en daar zie ik wel een wittevliegje. Maar biologisch is het aardig in evenwicht.”
Mycosphaerella zit wel wat op de stengel, maar vruchtsymptomen heeft hij nog niet gezien.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin