Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Je ziet nu toch de herfst in het gewas komen’

Het komkommergewas bij Wim van den Berg in Bleiswijk staat er nog aardig bij. “Dat valt me niet tegen. Het redelijk goede weer heeft daarbij geholpen. Je kunt al wel zien dat het einde in zicht is. De kwaliteit is nog redelijk, maar ‘je ziet de herfst er in komen’. De komkommers worden wat kleiner en je krijgt wat meer stek.”

Meer schermen
Hij hanteert een nachttemperatuur van 18 tot 20 graden Celsius, gemiddeld rond de 19 graden. Overdag kan het met een zonnetje wel oplopen tot 24 graden Celsius. Daarmee komt de etmaaltemperatuur uit op ongeveer 20,3 graden Celsius.
Het schermdoek gaat met koude nachten elke nacht dicht tussen 01.00 uur en 08.30 uur. “Van lieverlee gaan we steeds eerder schermen.”
De hoeveelheden water die het gewas nog krijgt, zijn beperkt. “Al is er in week 42 nog aardig wat water doorheen gegaan. Maar op donkere dagen gaat de watergift hard achteruit.”

Teeltwisseling
Qua plagen is het rustig. “Het enige waar we tegenaan lopen is een beetje wittevlieg.” Tegen Botrytis zijn enkele bestrijdingen uitgevoerd. “Dat heeft redelijk geholpen. Er zijn niet dramatisch veel planten dood gegaan.”
De werkzaamheden bestaan nu puur uit oogsten en sorteren. Scholieren gaan straks al wat stokjes weghalen, maar voor de rest worden alle andere werkzaamheden rond de teeltwisseling aangepakt na de beëindiging van de teelt.
De teeltwisseling pakt hij altijd heel serieus aan, waarbij hij alles doet wat mogelijk is om de kas weer helemaal schoon te krijgen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin