Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Dit jaar met blaadje meer naar de draad’

Half december is bij Wim van den Berg Venice geplant. “De plant was wat traagachtig. Het duurde even voor hij op gang was. Hij gaat daarom met een blaadje meer naar de draad dan dat we gewend zijn.”
De kop is er inmiddels uitgehaald. De invloed van het donkere weer is duidelijk merkbaar. “Je ziet het vruchtje een beetje zwellen, maar het gaat traag. We hopen op een zonnetje, zodat hij weer wat snelheid krijgt.”

Traag
Vanwege het weinige licht, valt er ook weinig snelheid te maken met stoken. Hij probeert de etmaaltemperatuur wel minimaal op 20 graden Celsius te houden. Op zonnige dagen wil hij naar 20,5 of 20,6 graden. “Maar op de eerste zonnige dag na een donkere periode kun je ook nog niet zo veel.”
Na een klein voornachtje van 19,5 graden Celsius volgt de nanacht van ongeveer 20 graden. “Als het superdonker is, haal ik nog 0,2 graden van de nachttemperatuur af, met zonnig weer komt er 0,2 graden bij.” Overdag staat 21 graden Celsius ingesteld, met een lichtverhoging van 1,5 graad. De etmaaltemperatuur komt daarmee rond de 20 graden Celsius uit.
Nu het gewas aan de draad is, probeert hij het scherm elke dag toch wel open te laten gaan, ondanks de sombere buitenomstandigheden.

Vier teelten
Na twee rondjes Vertimec worden eind week 3 zakjes met cucumeris uitgehangen.
Met het gewaswerk is hij in week 3 bezig om een rondje onderdoor schoon te maken en om koppen vast te zetten.
De bedoeling is om rond 30 maart te gaan tussenplanten. Van den Berg plant sinds 2005 vier keer per jaar. “Dat werkt heel prettig. Het is niet moeilijker dan drie teelten.” Tegenover de extra plantkosten staan teeltvoordelen. “Zolang het in totaal geen geld kost, blijf ik het doen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin