Doorgaan naar artikel

‘Koersval pond na brexit geen ramp’

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Agrarische bedrijven krijgen het voor hun kiezen, zeker na een harde brexit. Maar in tegenstelling tot andere risico’s is een koersdaling van het pond goed af te dekken. Hoe staan de zaken ervoor? Expert Menne Mennes geeft zijn visie.

Deal of no-deal, de brexit is bijna synoniem geworden met financiële rampspoed. Daarnaast krijgen bedrijven te maken met allerlei heffingen en controles, met ellenlange vertragingen aan de grens. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft nu officieel vastgesteld wat we al wisten: de Nederlandse voedingsindustrie en landbouw zullen behoorlijk geraakt worden door een harde brexit. Iets doen aan heffingen, transport en controles ligt buiten de macht van bedrijven; dat is aan de politiek. Maar er is een belangrijk risico waar bedrijven wel grip op kunnen krijgen: een koersval van het Britse pond.

No-deal en de daarmee samenhangende koersdaling zal een enorm economisch probleem zijn voor het VK

Nederlandse bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk zaken doen, lopen allereerst financiële risico’s door eventuele koersdalingen van het Britse pond. Daarnaast ligt het voor de hand dat de verkopen in het VK zullen afnemen door stijgende prijzen in het geval van een brexit. Hoe groot die risico’s precies zijn, is afhankelijk van de aard van de business, de (financiële) verplichtingen en de betaalstroom. Voor bijvoorbeeld bloementelers is de Britse markt aantrekkelijk, want er wordt een hoge prijs voor bloemen betaald. Transport is echter duur en menig bedrijf kiest ervoor om dat zelf te doen om de marges in stand te houden. Die bedrijven zullen het voor hun kiezen krijgen, zeker na een harde brexit. Een koersdaling van het pond is voor hen nog een extra aanslag op de omzet.

Lees verder onder de foto.

Vrachtwagens in Hoek van Holland bij de veerboot naar Engeland. De verwachting is dat er bij een harde brexit veel vertraging en filevorming zal ontstaan in de veehavens. - Foto: ANP

Vrachtwagens in Hoek van Holland bij de veerboot naar Engeland. De verwachting is dat er bij een harde brexit veel vertraging en filevorming zal ontstaan in de veehavens. – Foto: ANP

Risico’s van koerswijzigingen zijn goed af te dekken

In tegenstelling tot de andere risico’s is een koersdaling goed af te dekken bij banken en fintechs. Zelfs als de risico’s groot zijn, is er altijd wel een partij te vinden die dat risico wil afdekken. Dit verschaft zekerheid: een hoeveelheid valuta wordt aangeschaft of verkocht en die valuta worden op een later tijdstip in de toekomst afgenomen. Het bedrijf weet waar het financieel aan toe is, want weet zich verzekerd van een bekende koers. Een agrarisch bedrijf kan zo hoe dan ook zeker zijn van een minimumprijs, er worden immers geen producten geleverd die je een paar weken kunt opslaan om betere tijden af te wachten. Er zit ook een andere kant aan. Wie bijvoorbeeld voer importeert uit het VK, heeft natuurlijk belang bij een steeds verder dalende koers, maar zal zich juist zorgen maken als de koers van het pond weer stijgt wanneer er ondanks alles toch een goede brexit-deal komt. Ook dit risico kan afgedekt worden, zodat de boer zeker is van een maximumprijs die hij voor het voer moet neertellen.

Hoe staat het pond er nu voor? Ondanks de onwaarschijnlijk grote onzekerheden rond de brexit verwachten wij dat in het meest extreme geval, een no-dealbrexit, het Britse pond toch niet verder zal dalen tot € 1,09 (koers op het moment van schrijven is € 1,11). In een positief scenario – een goede deal voor beide partijen of misschien zelfs helemaal geen brexit – verwachten wij dat de koers zal opveren tot € 1,16.

Teruglopende verkoop in het VK is niet af te dekken

Een belangrijke reden om te verwachten dat het pond niet verder daalt, zelfs niet na een no-deal brexit, is dat de Britse regering hoe dan ook gedwongen zal zijn om in te grijpen. Een no-deal en de daarmee samenhangende koersdaling zal een enorm economisch probleem zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Het land importeert dan inflatie: alles wat van buiten het VK moet komen, wordt duurder: het prijspeil stijgt. En dat zal een regering zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Valutarisico afdekken kan ook bij afnemende verkopen

Dan is er nog het risico van de teruglopende verkoop in het VK door de gestegen prijzen. Dat risico is niet af te dekken met financiële producten, maar het afdekken van het valutarisico kan wel gebeuren op een manier die ruimte laat voor een terugloop in verkopen. Dit is een mogelijkheid waar nog niet veel agrarische bedrijven zich van bewust zullen zijn. Het kan op 2 manieren: ofwel het afdekken gebeurt met een flexibele termijn, zodat de afname van valuta uitgesteld kan worden in het geval van een lagere koers, ofwel het afdekken gebeurt slechts voor een gedeelte van de verwachte verkopen, bijvoorbeeld alleen voor alle harde orders. Het effect: betere margebescherming in zeer onzekere tijden.

Delen

Image
Menne Mennes

managing director

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin