Doorgaan naar artikel

‘Klus potten snijden viel niet tegen’

Image premium

Tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt er weer geplant bij Patrick van der Voort in Honselersdijk.

De teelstrategie zal in dezelfde lijn liggen als afgelopen jaar, en de rassenkeus valt weer op Artega. “Na drie jaar hebben we de teelt van dit ras in onze vingers. Al hou je natuurlijk elk jaar andere en nieuwe teeltomstandigheden.”

Matten blijven liggen

Van der Voort is halverwege week 49 bezig om de potten van de matten te snijden, omdat de matten nog een seizoen blijven liggen. “Die klus viel nog niet helemaal tegen. We hebben het jaren niet gedaan, dus ik had navraag gedaan hoeveel uur het potten snijden zou gaan kosten. Maar het vroeg minder tijd dan verwacht.” Wel is er flink wat personeel voor ingezet. “In een kleine twee dagen hebben we de potten er af. Want voor de mensen moet het ook niet te lang gaan duren. Je loopt toch vrij gebogen.”

Het afsnijden is een van de laatste werkzaamheden, na het alles goed aanvegen, weghalen van de bij elkaar geveegde gewasresten, en het nablazen. Daarna is alles ontsmet met formaline.

Fijnere vruchten

In de afgelopen teelt heeft hij er nagenoeg alles rood af kunnen oogsten. “Het gemiddeld vruchtgewicht ging aan het eind wel harder achteruit dan verwacht.” Maar verder mag hij wat de teelt betreft niet klagen. “Teelttechnisch was het een goed jaar, en we zijn tevreden over de productie. Ook kwalitatief was het hele jaar fantastisch. We zitten over het hele jaar gezien onder de 2 procent klasse II. Dan mag je best tevreden zijn.”

Schoon starten

Qua plagen was er nog een enkel rupsje te zien. Dat betekende blijven waken. “Maar we hebben ze niet meer bestreden. Dat pakken we bij de start van de teelt wel aan.” Er wordt gestart met minimaal drie rondjes Vertimec, een keer aangevuld met Calypso en een keer met een rupsenmiddel (waarschijnlijk Fame). Goed signaleren moet aangeven of er nog extra herhalingen nodig zijn voordat de biologie weer wordt opgebouwd.

Omdat de matten blijven liggen, is preventief in de oude teelt een keer AATerra meegedruppeld en wordt in de nieuwe teelt een behandeling met Previcur uitgevoerd.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin