Doorgaan naar artikel

‘Klimaatschade’

Het klimaat verandert, dat is ieder weldenkend mens wel duidelijk. Boeren en tuinders staan in de frontlinie, zij hebben de eerste klappen vanwege extreme weersomstandigheden al mogen opvangen.

Voor de toekomst is het vooruitzicht op nog meer weersextremen zeer zorgelijk; het is naast arbeid en marktperspectief een van de grootste vraagstukken.

Veroorzaakt door mens

Er wordt nog getwist of klimaatverandering wel door de mens veroorzaakt wordt. Voor mij staat dit vast, want te veel partijen – ook die er geen belang bij hebben, zoals Shell – erkennen dat we een klimaatprobleem hebben. Ook regeringen spreken niet zonder dwingende noodzaak af tot CO2-reductie, want dat kost ze politiek gezien de kop.

Maatregelen nemen

Terwijl er nog volop discussie is over de te nemen maatregelen, stijgt de schade in land- en tuinbouw door weersextremen al fors. Tegen die schade moeten we ons maar verzekeren, stelt de overheid. Voor mij is dat een brug te ver. Begrijp me niet verkeerd: ik ben er helemaal voor dat je als ondernemer ondernemersrisico draagt, maar hier is iets anders aan de hand.

De rechter heeft geoordeeld dat de staat haar zorgplicht jegens burgers niet nakomt. Waarom moet ik dan de premie voor een weersverzekering ophoesten?

In de Urgenda-zaak heeft de rechter namelijk geoordeeld dat de staat haar zorgplicht jegens burgers niet nakomt, omdat ze onvoldoende maatregelen neemt om klimaatschade te voorkomen: het aantal hagelstormen en hoosbuien en extreme droogte nemen hierdoor toe. Waarom moet ik dan de premie voor een weersverzekering ophoesten?

Verantwoordelijkheid nemen

De land- en tuinbouw heeft zijn verantwoordelijkheid in deze allang genomen, het is de enige sector die klimaatdoelstellingen haalt en zich niet verschuilt achter haar concurrentiepositie. Als de rest van Nederland weigert om minder te vliegen, moet ik dan opdraaien voor de extra premiekosten omdat weersextremen toenemen? Alweer: ik denk het niet.

De enige oplossing is dekking door de overheid

De voorwaarden voor de brede weersverzekering zijn een mijnenveld. Afgelopen jaar heeft bewezen dat de schade zo omvangrijk gaat zijn dat de premies onbetaalbaar dreigen te worden. De enige oplossing is dekking door de overheid. Gezien haar verantwoordelijkheid is dit ook niet meer dan billijk.

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin