Klimaatkamer aardbeien is een weg met hobbels

11-10 | |
Klimaatkamer aardbeien
Foto: GFA

Bij de ontwikkeling van geconditioneerde kweekruimtes voor aardbeien blijkt luchtvochtigheid een probleem.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Den Haag tussen een ontwikkelaar van klimaatkamers en de opdrachtgever. Kern van het dispuut is de afspraak om de luchtvochtigheid in de klimaatkamers onder de 85% te krijgen. De opdrachtgever, een startup in het indoortelen, wordt in het gelijk gesteld, maar heeft niet aangetoond dat hij schade heeft.

Ontvochtigers installeren

Bij klimaatkamers kunnen grote planten als tomaten veel water verdampen. Dat geldt voor aardbeien minder, maar bij het ontwerp werd de watergift onderschat en kwam de luchtvochtigheid toch boven de gewenste grens. Omdat in het ontwerp geen rekening was gehouden met ontvochtiging, moest de ontwikkelaar alsnog de ontvochtigers installeren, maar haalde deze ook weer weg.

Klimaatcelbouwer heeft verplichting

De ontwikkelaar stelt dat de klimaatkamers voldoen aan de overeenkomst omdat er geen eisen zijn gesteld aan de relatieve luchtvochtigheid en dat ontvochtiging door koeling voldoende zou zijn. De rechter stelt dat bij het ontwerpen van klimaatkamers de klimaatcelbouwer een verplichting heeft de paramaters van de gewenste teelt op te halen bij de opdrachtgever. Binnen 3 maanden moet de leverancier dan ook alsnog zorgen dat de luchtvochtigheid kan worden gereguleerd tussen de 70 en 90 procent.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer