Doorgaan naar artikel

Kleur doorgeven binnen en buiten de sector

De gezondste bushalte van Nederland, in Breda. - Foto: Joost Stallen

De gezondste bushalte van Nederland, in Breda. - Foto: Joost Stallen

Breda had op woensdag 16 september de primeur met een ‘eetbaar’ bushokje midden in het centrum. Een ludieke actie die veel media-aandacht genereerde en op een positieve manier de aandacht vestigde op het belang van een gezonde leefomgeving. Een belang dat door steeds meer partijen wordt onderschreven, getuige ook de samenwerking met gemeente Breda en onderwijsinstelling Curio. De smaak van samenwerking vraagt om vervolg.

Het was de derde actie geïnitieerd door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit met Food Cabinet, mede mogelijk gemaakt dankzij vele partners. Juist die samenwerking van alle partners, waaronder telersverenigingen en handelsbedrijven uit de sector, maar dus ook gemeentes en onderwijsinstellingen, maakt het mogelijk dat groente en fruit gedurende een halfjaar regelmatig in de belangstelling staan. Dit hangt er nauw mee samen dat 2021 door de VN is uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables.

De gezondste bushalte van Nederland, in Breda. - Foto: Joost Stallen

De gezondste bushalte van Nederland, in Breda. – Foto: Joost Stallen

Eetbare bushalte

Op 7 april, Wereld Gezondheidsdag, was de aftrap van Geef kleur door. Politici ontvingen op het Binnenhof een krat vol groente en fruit om een gezonde voedselomgeving op de politieke agenda te zetten. Hiermee werd het Internationale VN-jaar van Groente en Fruit ingeluid. Op 17 juli werd in het dorpje Nederland de Geef-kleur-door-straat ingericht en werden onlangs duizend consumenten verrast met een kratje groente en fruit, omdat zij om diverse redenen genomineerd waren voor meer kleur in hun leven.

In ’s werelds eerste eetbare bushalte werd iedereen een week lang aangemoedigd groente en fruit te eten en een stuk door te geven. Zo maken we de voedselomgeving in Breda gezonder en wordt het makkelijk om vaker voor de gezonde en duurzame optie te kiezen.

Ga voor Kleur Break

De volgende actie in het kader van Geef kleur door staat alweer in de stijgers. Op 14 oktober vindt de Nationale Groente & Fruitdag plaats, midden in de Dutch Food Week. Tijdens deze editie kan iedereen kleur doorgeven met de Ga voor Kleur Break. En dat zal op grote schaal gaan gebeuren. Bijna 100 partners geven op die dag gehoor aan de oproep om in hun omgeving om 16.00 uur ’s middags de middagdip eruit te snacken met groente en fruit, De mogelijkheden voor partners om aan te sluiten zijn onbegrensd. Er is een complete toolbox ontwikkeld met receptenkaarten, banners, posts voor social media, een flyer en fotomateriaal. Alle informatie is terug te vinden op de website van het NAGF.

Iedereen kan meedoen, van jong tot oud.

Sleutel tot succes

De Ga voor Kleur Break is het vierde evenement van NAGF en Food Cabinet. Hiermee komt een eind aan de reeks van activiteiten die het NAGF en Food Cabinet hebben ontwikkeld in het kader van het Internationale Jaar van Groente en Fruit. Dat betekent niet dat er een einde hoeft te komen aan het doorgeven van kleur. Iedereen kan kleur doorgeven op elk moment van de dag, in zijn eigen omgeving. Als we het als sector groter willen aanpakken, kunnen we altijd nadenken over Geef kleur door tijdens de Floriade in Almere. Op 14 april 2022 opent hier The Green House. Naar verwachting passeren hier 15.000 consumenten per dag. Consumenten die bij voorkeur naar huis gaan met inspiratie om kleur door te geven en te kiezen voor gezond. De basis is gelegd door de Floriade. Het is aan de sector om daar samen met de collega’s uit de bloemensector een mooie invulling aan te geven. Samenwerking en creativiteit zal ook hier de sleutel zijn tot succes.

Beheer
WP Admin