Kleinste perenoogst sinds 10 jaar

27-07-2021 | Laatste update op 01-08 | |
Fruit in het schap bij Albert Heijn. Foto: Ton van der Scheer. - Foto: Ton van der Scheer
Fruit in het schap bij Albert Heijn. Foto: Ton van der Scheer. - Foto: Ton van der Scheer

De Nederlandse perenoogst is klein. Dit jaar zullen naar verwachting wel 14% meer appels worden geplukt dan vorig jaar.

Een jaar geleden viel de oogstomvang van appels juist tegen en was die van peren goed. De Nederlandse oogstraming komt uit op 250 miljoen kilo appels en 325 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Er hangen meer appels aan de bomen dan in 2020. Hierdoor wordt de totale appelpluk 14% hoger ingeschat dan in 2020. Bij peren is het beeld juist andersom, waardoor de perenoogst 19% lager wordt geraamd dan vorig jaar.

Meer appels ondanks areaalkrimp

De appelteelt vindt dit jaar in Nederland plaats op 5.947 hectare, zo blijkt uit cijfers van CBS. Dit is 3% lager dan vorig jaar en daarmee is de dalende trend nog steeds niet gestopt. Elstar is met een aandeel van 40% in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 101 miljoen kilo Elstar geoogst. Dit is hoger dan vorig jaar, maar haalt niet de oogstomvang van 2019 en al zeker niet die van de jaren 2016 en eerder. Hetzelfde geldt voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (inclusief Jonagored), waarbij dit jaar uitgegaan wordt van 56 miljoen kilo. Ten opzichte van 2019 valt de totale appeloogst in 2021 ongeveer 10% lager uit, ten opzichte van een jaar of 7 geleden is het nog maar net meer dan de helft.

Peren lijden onder kil voorjaar

Op 10.070 hectare staan in ons land perenbomen geregistreerd. Hiermee is het oppervlak 1% hoger dan vorig jaar. In de jaren voor 2020 is het areaal constant gegroeid. Deze nieuwe aanplant zien we nu terug in de productie. De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 251 miljoen kilo. Dat is niet alleen lager dan vorig jaar, maar zelfs het laagste volume van de afgelopen 10 jaar. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen, waarbij wordt gerekend op respectievelijk 22 miljoen kilo en 17 miljoen kilo.

De verwachte matige oogst lijkt vooral het gevolg te zijn van late vruchtrui gedurende het koude voorjaar. Daarna is er door veel telers toch nog gedund, omdat onder de overbleven vruchten er veel van matige kwaliteit waren.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer