Doorgaan naar artikel

Kleinere lokale teelt aardbeien Frankrijk, Duitsland

Aardbeienoogst. Foto: RBI premium

Aardbeienoogst. Foto: RBI

De piek van het aardbeienseizoen in Duitsland is voorbij. Er lijkt meer ruimte op die markt en in Frankrijk.

Dat blijkt uit marktanalyses van groothandelsmarkten in deze landen. Op Duitse groothandelsmarkten liepen prijzen opnieuw op in week 28 en 29. Voor Nederlandse partijen werd op Duitse groothandelsmarkten meer dan € 7 per kilo betaald. Dat liep deze week ook nog verder op.

De doorgaans van vollegrond komende Duitse aardbeien worden wel minder gewaardeerd op de eigen markt. Ook kwaliteitsproblemen komen voor, mogelijk door soms zware teeltomstandigheden. Dat tekort op de Duitse markt werd aangevuld door Belgische, Nederlandse en Poolse leveranciers. Het aandeel Duitse aardbeien wordt door marktonderzoeksbureau BLE op 72 procent geschat. Nederland is daarna met 12 procent net de tweede leverancier na Polen (11 procent).

Belgische aardbeien (van Nederlandse oorsprong) hebben in Frankrijk een belangrijke positie op de markt. Op de groothandelsmarkt in Lyon brachten Belgische aardbeien vrijdag 21 juli 9 euro per kilo op, een stijging van € 1,20. Vorig jaar op deze datum was de prijs nog € 3,60. Op de veilingen in België kwam de prijs niet veel in beweging deze week. Het niveau ligt zo rond de € 3,50 per pond.

Ruim boven 5 jarig gemiddelde

De prijs voor Nederlandse aardbeien op de Duitse groothandelsmarkten ligt nu al sinds week 18 (met uitzondering van week 22) ruim boven het gemiddelde prijspeil van 2019 tot en met 2023. Dat geldt ook voor Poolse en Duitse aardbeien, al is voor de eigen Duitse aardbei het verschil met het gemiddelde van de laatste vijf jaar klein.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin