Doorgaan naar artikel

Kleine zelfplukkas aardbeien geruimd om tijgermug

Circa 2.000 aardbeienplanten zijn geruimd bij een indoorvolkstuincomplex in Rijnsburg vanwege Aziatische tijgermuggen.

De NVWA zette deze bestrijding in gang nadat in de nabije omgeving vorig najaar al 772 tijgermuggen waren gevonden. Dat is de grootste plaag ooit in Nederland bestreden. Die plaag blijkt nu niet voldoende bestreden.

Onduidelijkheid

De NVWA bevestigt de actie in Rijnsburg, maar heeft er zelf geen aandacht aan gegeven in een persbericht. Of ruiming van plantmateriaal bij vondst deze mug in kassen een standaard maatregel is, wordt niet duidelijk uit voorlichtingsmateriaal van de NVWA. Op de website van de internationale plantgezondheidscentrum EPPO heeft de tijgermug geen quarantainestatus of andere bestrijdingsstatus in de plantgezondheidsregelgeving.

De Aziatische tijgermug is vooral gevaarlijk vanwege de kleine kans op het overbrengen van virusziekten, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, chikungunya en zika. Of er een relatie is met de bloemenimport in dat gebied is nog niet duidelijk. In Zuid-Europa komt de tijgermug vaker voor.

Buurtonderzoek ook in de kas

De aardbeienkas vormt een indoor volkstuincomplex. In de kas zijn vallen geplaatst om de plaag te bestrijden. Volgens eigenaar van de kas Gerardo van Egmond is de mug eerst bij iemand in de omgeving in de tuin gezien. “Die heeft vervolgens een melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij doen dan gelijk een buurtonderzoek en toen bleken wij ook de klos te zijn.” zegt hij bij Omroep West. Voor zover Van Egmond weet, heeft hij de enige kas in de omgeving waar de mug is aangetroffen. Hij kan dit jaar nog wel aardbeien verkopen, maar die moeten dus van een andere teler komen.

Ruimen niet standaard, maar advies

In een nagekomen reactie stelt NVWA dat deze maatregel in de kas niet standaard is en een advies. “Wij hebben niet geruimd maar advies gegeven over het verwijderen van mogelijke broedplaatsen. Dat is zeker geen standaard maatregel. Deze situatie is uniek.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin