Doorgaan naar artikel

‘Kleine en compacte aubergineplant’

Bij het planten in december is een  steenwolpot op de perlietmatten gezet. - Foto: Harry Stijger premium

Bij het planten in december is een steenwolpot op de perlietmatten gezet. - Foto: Harry Stijger

“Omdat we een kleine en compacte, maar mooie plant van de plantenkweker binnenkregen, hebben we besloten om de kas vlak te stoken op 22 graden Celsius”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.

De nieuwe teelt is geplant van 21 tot 23 december. “Voor de teelt van 2023 hebben we voor twee rassen gekozen. Op 4 hectare hebben we Beyoncé geplant en op 1 hectare Miley, allebei rassen van Rijk Zwaan.” Alle aubergineplanten staan op een Maxifort-onderstam van De Ruiter (Bayer). Van der Knaap: “Dit jaar hebben we gekozen voor een steenwolblok op een perlietmat. Afgelopen seizoen was het een perlietpot op een perlietmat. Het nadeel hiervan is dat de perliet enigszins uit de pot kan wegspoelen, waardoor de steker niet goed in de pot kan blijven staan. Dit is bij een steenwolblok niet het geval. Het enige nadeel met een steenwolblok op een perlietmat is dat de afvoerkosten wat duurder zullen zijn.”

De kunst is dat alle stengels zich even goed kunnen ontwikkelen. Met te weinig licht kan dat best een uitdaging zijn

Stooktemperatuur een graad lager

Na een week de kas vlak op 22 graden Celsius te hebben gestookt, is er een graad vanaf gehaald. “Het is belangrijk dat we deze dagen wat zonlicht kunnen pakken. Hierdoor kan de plant snel opbouwen. Helaas is de maand januari altijd een erg donkere maand, waardoor dat niet meevalt.”

De aubergineplanten van het ras Miley liepen bij de plantenkweker al een stapje voor op die van Beyoncé. “De plant is namelijk net iets groter en heeft iets groter blad.”

De beide rassen worden met vier stengels weggezet. “De kunst is dat alle stengels zich even goed kunnen ontwikkelen. Met te weinig licht kan dat best een uitdaging zijn. Daarom moeten we de stooktemperatuur terugschroeven om zo de stengels tegelijk te laten ontwikkelen”, meldt de jonge teler.

Vast AC-folie om energie te besparen

Voorafgaand aan de teelt is besloten om in twee van de drie afdelingen vast AC-folie aan te brengen. Door dit folie wordt het in de kas wat vochtiger en blijft de warmte wat langer in de kas. De verwachting is dat het folie eind februari weer kan worden verwijderd.

De eerste bloei zal naar verwachting aan het einde van januari zijn. Halverwege februari zal de productie starten met het oogsten van de hartvrucht.

Met het druppelen wordt een gift van minimaal 3 EC gegeven. In de mat hanteert de teler een EC-waarde van 4 mS/cm.

Natuurlijke vijanden

Bij de plantenkweker is de roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips en witte vlieg uitgezet. Van der Knaap: “Deze hebben we in kleine aantallen teruggevonden in de planten op ons bedrijf. We gaan zelf zakjes met swirskii ophangen wanneer de planten groot genoeg zijn, zodat ze elkaar gaan raken. De roofmijten kunnen dan overlopen van plant naar plant. Vanaf het begin willen we de trips meteen goed in de gaten houden. Deze plaag is bij ons altijd in het voorjaar een probleem.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Rob van der Knaap

is aubergineteler bij PandA in Honselersdijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin