Doorgaan naar artikel

Kleine coöperaties in tuinbouw EU

De Europese tuinbouw is voor 6 procent georganiseerd in coöperaties. Daarmee is het aandeel van coöperaties in de tuinbouw veel kleiner dan bijvoorbeeld zuivel, waar 28 procent van de omzet wordt gehaald door coöperaties.

Ook de Europese vleesproductie (14 procent) en akkerbouw (13 procent) zijn veel meer in coöperaties georganiseerd. Dat blijkt uit het Europees overzicht dat de Nationale Coöperatieve Raad voor Land- en Tuinbouw (NCR) heeft gepubliceerd.

Onder tuinbouw valt (behalve groente en fruit ) ook sier- en boomteelt, druiven en olijven. Er zijn wel veel coöperaties, maar die zijn met ruim 1 miljoen euro relatief klein.

Volgens de NCR heeft FresQ een relatief oude coöperatievorm met een topstructuur en coöperaties als leden. Op de nationale coöperatieranglijst komt FresQ overigens op de 23e plaats. Coforta eindigt op de twaalfde plaats. De ranglijst is gebaseerd op omzetwaarde voor alle coöperatie in landbouw en daarbuiten. Op de eerste plaats staat bijvoorbeeld verzekeraar Achmea.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin