Klein werkplatform naast groter, zwaarder en hoger

16-07-2019 | Laatste update op 12-09 | |
Foto: Wouter van Teeffelen
Foto: Wouter van Teeffelen

Naast de grotere werkplatforms is er ook een kleinere hoogwerker voor in de boomgaard.

Agri-Com Handelsonderneming in Langbroek (U.) presenteert de Merlin-hoogwerker die door machinemaker Boreco gebouwd wordt. Fruittelers kennen van deze bedrijven wel werkplatforms als Orion, Onyx en Titan. Deze machines worden gebruikt voor de pluk van hardfruit en ook voor gewasverzorging van het bovenste deel van de fruitbomen. De nieuwe Merlin is echt ander type machine, en wordt door Agri-Com als ‘verzorgingsmachine’ betiteld.


Tekst gaat verder onder de foto.

De Merlin van Agri-Com en Boreco is een handzamer werkplatform voor in de fruitteelt dan de grotere hoogwerkers. – Foto: Wouter van Teeffelen

De Merlin van Agri-Com en Boreco is een handzamer werkplatform voor in de fruitteelt dan de grotere hoogwerkers. – Foto: Wouter van Teeffelen

Handig voor snoeien of dunnen

In tegenstelling tot de andere hoogwerkers is de compactere Merlin, met slechts plaats voor 1 voorraadkist, veel minder geschikt als plukstelling. Het is vooral een ideale machine voor snoeien, aanbinden en dunnen van koppen. De machine kan, met het oog op het lastiger worden van het vinden van goed personeel, ook een rol spelen bij het verlichten van teeltwerk en zo zorgen voor prettigere werkomstandigheden.

Minder spoorvorming

Voordeel is dat de compactere Merlin, in vergelijking met de traditionele hoogwerkers met hun plateaus voor meerdere voorraadkisten, veel lichter is. Daardoor wordt onder natte bodemomstandigheden de grasbaan niet zo snel stuk gereden, met bovendien de wielen middenin. Met een gewicht van 900 kilo is de compacte machine al snel de helft lichter dan de grotere plukstellingen. De elektrisch aangedreven machine geeft ten opzichte van de hoogwerkers met een dieselmotor geen overlast aan geluid en stank. Als een medewerker langere periodes achtereen op een hoogwerker werkt, is dat een groot voordeel.

Zelfsturend en lekker laag

De machine stuurt zelf met een Ultra Soon of Ultra Taster automatisch door de rijen heen. De hoogte van het werkplateau is traploos verstelbaar van 30 tot 150 centimeter. Dat is in vergelijking met andere hoogwerkers erg laag. Hierdoor kan de machine ook optimaal ingezet worden voor het werken van de onderste helft van de bomen, waardoor de medewerkers niet meer hoeven te lopen. De Merlin wordt elektrisch aangedreven en beschikt over voldoende accucapaciteit om lang zonder opladen te rijden.

De verkoopprijs is aanzienlijk lager dan de prijs van grotere hoogwerkers.

van Teeffelen
Wouter van Teeffelen freelance redacteur


Beheer