Groenten & Fruit Actueel
||

Kinderarbeid in Mexicaanse teelt remt export

De Mexicaanse groente-export staat onder druk om een wet die 16- en 17-jarigen toestaat werk te verrichten. Kinderarbeid, volgens de VS en Canada.
In de teelt maar ook verderop in de keten werken in Mexico veel soms jonge kinderen. - Foto: ANP

In de teelt maar ook verderop in de keten werken in Mexico veel soms jonge kinderen. – Foto: ANP

De Mexicaanse groente-export staat onder druk om een wet die 16- en 17-jarigen toestaat werk te verrichten. Kinderarbeid volgens de VS en Canada.

De Nederlandse landbouwraad op de Mexicaanse en Amerikaanse ambassadesconstateren dat de export van Mexicaanse groente naar hun grote noorderburen kritisch bekeken wordt door de nieuwe wet. Op de Amerikaanse en Canadese markt concurreert goedkoop Mexicaans product met veel duurdere Nederlandse vruchtgroente. Met name Nederlandse paprika’s gaan in flinke hoeveelheden per vliegtuig de oceaan over naar de Amerikaanse oostkust.

Vrijhandel moet vrij zijn van kinderarbeid

De USMCA-handelsovereenkomst tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada, die in 2020 in werking trad en de vorige vrijhandelsregeling NAFTA verving, verbiedt de invoer van producten die met dwang- of kinderarbeid zijn geproduceerd. De Mexicaanse agrarische sector wordt door met name de Amerikaanse regering al jaren extra kritisch gevolgd, vanwege dit verbod. Daar komt nu een nieuwe wet bij die de minimumleeftijd voor medewerkers verlaagt van 18 naar 16 jaar.

Net als in Nederland zijn er ook in Mexico extra beperkingen aan het werk dat minderjarigen van 16 en 17 jaar oud mogen doen op tuinbouwbedrijven. Ze mogen volgens de nieuwe Mexicaanse wet bijvoorbeeld niet werken met chemicaliën en met zware machines. Ook mogen ze maar 6 uur per dag werken.

Beter in tuinbouw dan bij drugskartel

De Mexicaanse regering voert als argument voor de verlaging van de minimumleeftijd aan dat het jongeren kan behoeden voor de stap naar de georganiseerde drugscriminaliteit. Sinaloa is een streek die bekend staat om én veel tuinbouw én het gelijknamige drugskartel. Kinderrechtenorganisaties vrezen echter dat het kinderen aanzet eerder van school te gaan.

Exportbedrijven extra onder de loep

Juist de grotere voor export producerende teeltbedrijven liggen onder het vergrootglas van de inspecties. Op de kleinere familiebedrijven is het risico op misstanden volgende Mexicaanse ngo’s echter groter. Zij pleiten voor strengere controles op alle bedrijven en een kritischer blik op de arbeidsomstandigheden voor minderjarigen en volwassen medewerkers.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers