Doorgaan naar artikel

‘Kil, nat voorjaar blijft aardbei parten spelen’

Johan Vermeeren in Rijsbergen kon rond 8 mei de eerste tunnelaardbeien oogsten. Dat was iets later dan gebruikelijk. “Dit had alles te maken met het feit dat gewasontwikkeling aanvankelijk achterbleef, door het gebrek aan zon en temperatuur.”

Vermeeren begon met het aardbeienras Allegro, de Limalexia’s kwamen een week later. “Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat Allegro in de winter in de tunnels is blijven staan, terwijl de Limalexia-planten de koelcel in gingen. Hierdoor stond Allegro sowieso al op voorsprong.”

Achterblijvende productie

Vermeeren is tevreden over de kwaliteit van de tunnelaardbeien: deze is goed, ook qua maatvoering. “Daarnaast is de zetting prima. Maar dat komt ook omdat we in de loop der jaren rassen hebben geselecteerd, die garantstaan voor een goede zetting in het voorjaar. Bij Elsanta is dat bijvoorbeeld lastiger; krijg je daar in het voorjaar vorst overheen, dan heb je meteen veel misvormde vruchten.”

Wel ligt de productie minimaal 10% lager dan andere jaren. “Dat heeft vooral te maken met een minder goede bloemaanleg vorig najaar. Ik weet niet precies wat de reden hiervan was. En ook het koude voorjaar, met het gebrek aan zon, heeft zijn weerslag.”

Geen optimale aansluiting

Vermeeren begon rond 25 mei ook met het oogsten van de aardbeien op het eerste buitenveld, die onder vliesdoek hebben gestaan. “Ik verwachtte dat we later in productie zouden zijn, als gevolg van het koude en donkere voorjaar. Hierdoor bleef de gewasontwikkeling aanvankelijk achter. Maar in mei hadden we toch de nodige zon, waardoor het gewas een inhaalslag wist te maken. Desondanks missen we ook hier wat bloemtakken, door de tegenvallende aanleg in het najaar. Dat heeft zijn weerslag op de productie.”

Het tweede buitenveld blijft ver achter in gewasontwikkeling, meldt de teler op 5 juni. “Dit hebben we namelijk niet afgedekt. Het duurt zeker nog een dag of tien voordat we hier kunnen oogsten. Hierdoor is de aansluiting van het eerste op het tweede buitenveld waarschijnlijk niet optimaal.”

Veel regen begin mei

De achterblijvende gewasontwikkeling is ook zichtbaar bij de andere buitenvelden; Vermeeren plant tweewekelijks en heeft inmiddels acht plantingen achter de rug. “Tussen 5 en 10 mei viel er enorm veel regen; in één weekend zelfs 120 millimeter. Hierdoor zijn er diverse velden waar het gewas niet goed ontwikkelt en de structuur van de grond slecht is. Dat gaat ongetwijfeld flink wat productie kosten, ook omdat bepaalde stukken gewoon zijn verzopen. Kortom: het kille, natte voorjaar blijft ons parten spelen.”

De ziektedruk bij zowel de tunnel- als de buitenaardbeien valt volgens de teler mee. “Zowel met de aardbeibloesemkever als met luizen hebben we weinig te stellen. Trips begint nu wel wat te komen en in de tunnel hebben we af en toe wat vruchten met wat meeldauw. Maar dat blijft binnen de perken.”

Goede vraag naar aardbeien

De afzet van de aardbeien loopt vlot, meldt hij op 5 juni. Het product van Vermeeren worden afgezet via The Greenery. “We leveren zo’n 60% van onze aardbeien via de deelmarkt aan Jumbo en Plus. Dat betekent dat we hiervoor vaste prijsafspraken hebben. Op dit moment gaat echter ook de rest van onze aardbeien naar deze supermarktketens, voor de afgesproken prijs. De vraag is wat dit betreft dus prima. Alhoewel je bij de daghandel wel ziet dat de prijs onder druk staat. Waarschijnlijk doordat de aardbeien in heel Europa inmiddels in productie zijn.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Vermeeren

aardbeienteler in de vollegrond in Rijsbergen (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin