Het gewas bij paprikakwekerij Den Banken in Etten-Leur staat er halverwege week 40 nog fris op. Toch begint het einde van de teelt langzamerhand in zicht te komen.
Aan gewaswerk wordt geen tijd meer besteed. De arbeid blijft beperkt tot oogsten en sorteren. De kwaliteit van de paprika’s is goed, en met 70 procent 80’ers is de grofheid voor het ras Veyron ook heel netjes.
Bedrijfsleider Richard Smits: “de laatste 3 kilo moet er nog afgesneden worden” Het ziet er naar uit de meeste vruchten rood gesneden kunnen worden. De einddatum is afhankelijk van de paprika-prijs en de hoeveelheid gas die nodig is, maar in principe wil hij in week 45 ruimen. Komende teelt overweegt hij nog om ietsje later te beginnen. “Het eerste zetsel aan het begin van het jaar is toch een duur zetsel, dat de laatste jaren niet bijzonder goed betaald wordt.” Verder is hij van plan om over te schakelen naar Maranello. “Om de grofheid. Dat kost minder arbeid bij het snijden en sorteren.”
Kiertje in scherm