Doorgaan naar artikel

‘Kick-off van Fruitport West-Brabant’

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Voor een duurzame aardbeienteelt die economisch perspectief blijft geven is Fruitport West-Brabant opgericht.

Voorjaar, bloemetjes komen open, bijtjes zoemen, lente!

Dat beteken weer veel actie op het bedrijf. We zijn de volgende series aardbeien aan het planten. In de zomer hebben we altijd nog zo’n 10 velden buiten, in de open lucht. De eerste teelten worden nog afgedekt met vliesdoek, maar de daaropvolgende velden staan in weer en wind, overgeleverd aan steeds grilliger wordende weergoden.

Rassen die niet tegen stortbui kunnen

Die grilligheid vormt een toenemende bedreiging, want aardbeien telen kost te veel om een paar velden verloren te laten gaan. Zo zijn er ook nieuwe rassen die niet tegen een flinke stortbui kunnen.

Wij hebben die rassen nog niet, maar hoe lang dat nog zo blijft, is de vraag. Want ik kijk graag naar rassen die vooral grotere aardbeien produceren en die daarnaast ook nog fors meer produceren. Dat zal echter voorlopig bij kijken blijven, want bij Coöperatie Hoogstraten, de veiling waaraan wij leveren, zitten ze absoluut niet te wachten op rassen die wat minder smaken.

3 voordelen van aardbeien telen op stellingen

Waar we wel stappen in maken is de teelt op stellingen, uit de grond en beschermd tegen weersinvloeden. Bijkomend voordeel is dat het werk een stuk prettiger wordt: staand plukken is minder belastend dan plukken op de knieën. Het draagt eraan bij dat we wat gemakkelijker aan voldoende personeel komen. Dat wordt de komende jaren een van de grotere problemen.

Het derde grote voordeel van stellingen is dat we meer geïntegreerd kunnen telen, meer met biologische bestrijders. Zo kunnen we het aantal residuen op de vruchten terugdringen, een grote wens van de consument en handel, maar zeker ook van onszelf.

Duurzame teelt met economisch perspectief

De belanghebbende partijen om ons heen zoals de veilingen, de banken, de Waterschappen, Rewin en de gemeentes in West-Brabant zien dit ook. Al deze partijen willen een duurzame aardbeienteelt in West-Brabant die economisch perspectief blijft geven. Daarom hebben we Fruitport West-Brabant opgericht; vorige week was de officiële start. Ik ben daar ook bij betrokken, ik vind het prettig dat ik me er voor kan en mag inzetten. Want sectorbelang is ook zeker mijn belang.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin