Doorgaan naar artikel

‘Keuzes maken bij opzet nieuw tuinbouwbedrijf’

Foto: Vers van Voorne premium

Foto: Vers van Voorne

Na enkele jaren niet actief te zijn geweest als teler, zet Jan Varekamp nieuw tuinbouwbedrijf op.

Als je opnieuw kunt beginnen of een nieuw bedrijf gaat bouwen, sta je voor veel keuzes. Afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op verschillende gebieden. Ook de wereld om ons heen en de markt verandert. Loont het om daar zwaardere investeringen in te doen? Gaan deze zich in de toekomst terugbetalen? Lastige keuzes.

Geen traditioneel teeltbedrijf

Ik heb gekozen om een aantal investeringen te doen die zich op de lange termijn moeten gaan uitbetalen. Die keuzes heb ik ook gemaakt omdat het geen traditioneel teeltbedrijf wordt, maar een combinatie van teelt, educatie, informatie, beleven, bezoeken en bewonderen. In mijn nieuwe bedrijf komen een flink aantal zaken bij elkaar die ik belangrijk vind, en die zeker ook zullen terugkomen in de blogs die ik mag schrijven voor Groenten&Fruit.

Verduurzaming energievoorziening

Een van de zaken die mij bezighouden, is verduurzaming van de energievoorziening in de tuinbouw. Als tuinbouw hebben we grote stappen gezet in het verbeteren, besparen en verduurzamen van de energievoorziening van onze bedrijven. Echter, met de huidige ontwikkelingen wordt het wel de vraag hoe lang gas nog een betaalbare bron blijft, en waar dit vandaan gaat komen. Willen en kunnen we afhankelijk zijn van buitenlands gas? Want met de laatste keuzes van de regering gaat het daar wel heen.

Transportnetwerk van heet water

Het is positief dat de tuinbouw al grote stappen maakt met geothermie. Dit biedt alleen nog geen oplossing voor iedereen. Om verder van gas los te komen, moeten er partijen opstaan die gaan investeren in een goed netwerk voor het transport van heet water. Bronnen met elkaar verbinden en daarbij ook restwarmte meenemen. Zodat er een robuust en betaalbaar transport komt, en warmte een commodity gaat worden. Op dezelfde manier waarop we als sector ooit in korte tijd de overstap naar een gasnetwerk gemaakt hebben.

‘Robuust transport waarbij warmte commodity wordt’

Voor mijn eigen bedrijf heb ik nu de kosten van een gasinstallatie bespaard. Over een aantal jaren weten we of dit een verstandige keuze is geweest.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Jan Varekamp

eigenaar Vers Van Voorne

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin