Doorgaan naar artikel

Keuze te over

Komt het door de regio? Is het te danken aan de campagne It’s alive?

Hebben wij zo’n goed imago? Feit is dat we na een personeelsadvertentie in de lokale krant platgebeld werden door werklustige mensen.

Door ervaring wijs geworden had ik zo’n kale, ongeïnspireerde advertentie gezet. Ooit een mooie wervende tekst bedacht, maar dat gaf alleen onduidelijkheid. Nu dus ‘Schoolverlaters en productiemedewerkers gevraagd’. Binnen 24 uur kon ik kiezen uit 27 sollicitanten! De schoolverlaters hoopten allemaal binnenkort hun VMBO-diploma te halen. Gemotiveerde, leuke jonge mensen die nu in de vakantie en later in het weekend willen werken. Een mooie aanvulling op ons team.

Een jongen had een jaar eerder niet zo’n goede ervaring gehad op een stageplek. Op een metaalbewerkingsbedrijf had hij op 15-jarige leeftijd zonder begeleiding aan een onbeveiligde machine gestaan. Daarbij was hij een deel van zijn duim kwijt geraakt. Inderdaad, datgene waar je bang voor bent, waar de arbeidsinspectie op controleert, waar de ondernemer voor moet boeten, maar waar die jongen de rest van zijn leven door getekend is. Het weerhield hem niet om bij ons te solliciteren en dat staat hem te prijzen. Maar toen ik vroeg hoe hij daar mee om ging, zei hij, schouderophalend, dat hij probeerde er niet te veel aan te denken. Want dan werd hij er wel nog steeds erg verdrietig van.

Een andere sollicitant had na vier jaar bij dezelfde baas nog steeds geen vast contract gekregen. Tussentijds was ze wel een maand bij een andere werkgever gestald, zodat ze daarna weer twee jaar met een tijdelijk contract verder kon. Ik begrijp die werkgever wel. Een vast contract heeft alleen voor de werknemer voordelen. Het kleine financiële voordeel voor de werkgever is geen doorslaggevende reden om de gevaren van een vast contract te trotseren. Zo denk ik er vaak ook over. Toch opvallend dat deze vrouw het een reden vond om zelf ontslag te nemen.

Zo heb ik veel interessante gesprekken gevoerd. Het is fijn als je wat te kiezen hebt!

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin