Keten Marqt begrijpt tomatentelers echt niet

10-03-2015 | Laatste update op 14-09 | |
Keten Marqt begrijpt tomatentelers echt niet

In gewone supermarkten liggen producten die niet geteeld zouden moeten worden en alleen bedoeld zijn voor de winst van een paar aandeelhouders en topmannen.

Met die stelling zet oprichter van supermarktketen Marqt, Quirijn Bolle, zich af tegen gangbare (bulk)producenten van onder meer tomaat. Hij doet dat in het duurzaamheidsblad Oneworld.nl. Het getuigt van een negatief beeld bij Bolle over de rassenkeuze en teeltwijze van telers in Nederland. “Om voor duizenden supermarkten elke dag dezelfde tomaten met dezelfde kleur, geur, smaak en prijs te kunnen leveren, gebeuren dingen waar je vraagtekens bij kunt zetten. Boeren spuiten ze plat met bestrijdingsmiddelen, verbouwen ze op steenwol en krijgen er een prijs voor terug waarvan ze niet kunnen leven.”

Onder kostprijs

Bolle kon zijn opmerkingen niet toelichten dinsdag. Wel bevestigen Marqt en Oneworld dat Bolle de tekst heeft goedgekeurd. Marqt profileert zich met kwaliteitsvoeding. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat het uitsluitend biologische voeding verkoopt. Ook met gangbare boeren en tuinders doet Marqt zaken. Het bedrijf garandeert daarbij niet onder kostprijs in te kopen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer