Doorgaan naar artikel

Keten Edeka krijgt vorm in Nederlandse AGF

Met de geplande overname van onderdelen van De Groot Fresh Group in Hedel krijgt Edeka opnieuw een sterker profiel in de Nederlandse AGF-keten.

Edeka heeft met inkoopkantoor Edeka Fruchtkontor in Barendrecht al 13 mensen rondlopen die inkopen voor de Duitse markt (omzet onbekend). In Hedel krijgt het waarschijnlijk een belangrijke vestiging voor importfruit. De onderdelen De Groot International en De Groot Ripening komen bij overname namelijk in Duitse handen. De melding van de overnameplannen is donderdag vlak voor het paasweekend gepubliceerd in de Staatscourant. Partijen kunnen nu gedurende 7 dagen reageren.

Inkoopbundeling van supermarkten

Voor ACM wordt deze overname een mogelijkheid beter in de structuur te kijken van inkoopbundeling van supermarkten. Hoewel Edeka zelf de koper is en niet Everest Fresh (de inkooporganisatie voor reeks supermarkten), kan deze overname haast niet los gezien worden van inkoopbundeling. Die inkoopvorm vond al plaats voor bewerkte voeding, maar recent zette Edeka met Jumbo en Picnic stappen voor gebundelde inkoop van versproduct. Dit heeft als nieuwe ontwikkeling wel de interesse gewekt van toezichthouders.

Overnamebod al tijdens conflict

Het zaadje voor de overname door Edeka ontstond via Jumbo. In 2023 kwam De Groot Fresh Group als vaste leverancier van Jumbo in conflict met deze Nederlandse supermarktketen toen deze de inkoop plots via de inkooporganisatie met Edeka (Everest Fresh) wilde laten lopen. Een rechtszaak volgde omdat Jumbo heel ver was in een langetermijnafspraak met De Groot Fresh Group. In die uitspraak staat vermeld dat Edeka in 2023 al een bod had gedaan op delen van De Groot Fresh Group om het conflict zo op te lossen. Dat leverde toen geen resultaat op, maar uiteindelijk heeft De Groot Fresh Group toch gekozen voor de keten van Edeka.

Het lijkt de beste toekomstgarantie voor het bedrijf dat nu grotendeels in week- en dagcontracten op een turbulente markt opereert (zo staat in het jaarverslag). De onderdelen van de overname De Groot International en de Groot Fresh Ripening komen in een gesloten keten naar supermarkten te werken, is de verwachting.

Hoe groot de omzet is van de over te nemen onderdelen, wordt niet duidelijk uit het jaarverslag van De Groot Fresh Group. De groep boekt in 2022 een recordomzet van € 246 miljoen tegen een omzet van € 209 miIjoen in 2021. De Groot mikte in 2023 op snellere groei via een groter contract met Jumbo. Uitbreidingsplannen lagen al in de kast dat jaar, totdat Jumbo plots met Everest in zee ging. Onder de nieuwe moeder kan die uitbreiding mogelijk toch doorgang vinden.

Edeka ook via Picnic in AGF-keten

Edeka heeft meer onderdelen in Nederland. In Geldermalsen wordt op dit moment gebouwd aan een modern groente- en fruitdistributiecentrum voor Picnic ‘en haar partners’. Een belangrijk deel van de kosten wordt gedragen door Edeka dat in verschillende financieringsrondes steeds vele tientallen miljoenen euro’s investeerde in de Nederlandse onlinesupermarkt Picnic.

De overname van De Groot betekent overigens niets voor Nederlandse telers. Jumbo gaf recent aan dat inkoopbundeling Nederlandse telers nu niet raak. “Everest koopt in voor meerdere organisaties en kan zo efficiënt inkopen. Ze kopen bijvoorbeeld grootschalig bananen in en dan zijn er misschien twee van de twintig containers die voor ons bestemd zijn. Voor Jumbo ligt het voordeel dus vooral bij groenten en fruit die grootschalig in het buitenland ingekocht worden.” Jumbo houdt ook de regie in de keten voor Nederlands product.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin